Trump praat met premier Zweden over vrijlating A$AP Rocky

De Amerikaanse president Donald Trump heeft contact opgenomen met de Zweedse premier Stefan Löfven over de detentie van de rapper A$AP Rocky. Löfven zou de president hebben gegarandeerd dat de rapper eerlijk wordt behandeld, maar zegt dat hij zich niet gaat bemoeien met de strafzaak zelf.

A$AP Rocky. Beeld REUTERS
A$AP Rocky.Beeld REUTERS

Trump tweette zaterdag dat hij met de premier had gesproken. ‘Hij heeft mij gegarandeerd da A$AP Rocky eerlijk wordt behandeld. En ik heb hem gegarandeerd dat A$AP niet vluchtgevaarlijk is en dat ik persoonlijk voor hem insta.’ A$AP Rocky werd begin deze maand gearresteerd in het Scandinavische land op verdenking van mishandeling.

De Amerikaanse president toonde vrijdag zijn interesse in de zaak van de rapper. ‘Ik zal de zeer getalenteerde premier van Zweden bellen om te zien wat we kunnen doen om A$AP Rocky te helpen. Veel mensen willen graag dat dit snel wordt opgelost!'

De Zweedse premier noemde de betrokkenheid van de president en zijn voornemen om over de zaak te bellen zaterdagochtend in Aftonbadet ‘zeker positief’. “Ik zal Trump uitleggen dat het Zweedse rechtssysteem onafhankelijk is. In Zweden is iedereen gelijk voor de wet en dat geldt ook voor bezoekers uit andere landen," aldus Löfven.

Boycot

Behalve van Trump heeft de zaak aandacht getrokken van een hoop beroemdheden, onder wie Justin Bieber, Kim Kardashian en Nicky Minaj. Een aantal artiesten heeft zelfs gezegd nooit meer in Zweden te zullen optreden. Ook First Lady Malania Trump houdt zich met de rapper bezig. Ze zei samen te werken met het ministerie van Buitenlandse Zaken. “We hopen hem zo snel mogelijk vrij te krijgen.”

Trump zei de rapper persoonlijk niet te kennen. “Maar hij geniet enorm veel steun van de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap in dit land," aldus Trump. Hij zei met Kanye West, met wie de president een goede publiekelijke verstandhouding heeft, te hebben gebabbeld over de detentie van rapper.

De president mag nu op de bres springen voor de rapper, de liefde is niet per se wederzijds. A$AP Rocky heeft zich in een van zijn raps persoonlijk tot Trump gewend – zij het zonder zijn naam te noemen. In Distorted Records rapt hij: “My newest president an asshole. I guess that’s why I’m leaving turd stains.”

De mishandeling van twee mannen in Stockholm vond begin deze maand plaats. Zelf zegt A$AP dat hij juist het slachtoffer was, het duo zou de rapper hebben lastiggevallen. Op videobeelden is te zien hoe twee Zweedse jongens de rapper en zijn entourage achtervolgen en op een zeker moment ook te lijf gaan. Andere videobeelden laten zien hoe A$AP Rocky een van de jongens omverwerpt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden