Trump noemt oorlog Irak een 'dikke, vette fout'

In een debat tussen de Republikeinse kandidaten dat zaterdagavond (lokale tijd) op de Amerikaanse zender CBS werd uitgezonden, bekritiseerde Donald Trump de voormalige president George W. Bush en diens reactie op de aanslagen van 11 september 2001. Volgens Trump was de oorlog in Irak een 'dikke, vette fout'.

Mari Meyer
Donald Trump tijdens het debat. Beeld AP
Donald Trump tijdens het debat.Beeld AP

De broer van George W. Bush, Jeb Bush, is ook kandidaat voor de nominatie van de Republikeinse partij en deed net als Trump mee aan het debat. Trump viel hem aan door te hameren op de twee presidentiële termijnen van zijn broer en zijn beslissingen na 9/11. ,,George Bush was fout'', aldus Trump. ,,We maken allemaal fouten, maar dit was een fraaie. Ze logen! Ze zeiden dat er massavernietigingswapens waren en die waren er niet.''

Trump wees erop dat de gruwelijke aanslagen van 11 september plaatsvonden terwijl George Bush president was, en dat de oorlog die op die aanslagen volgde de Amerikanen miljarden dollars en duizenden levens hebben gekost. Ook heeft de oorlog het Midden-Oosten ontwricht en Iran in de kaart gespeeld, aldus Trump.

Boegeroep
Zijn opmerkingen kregen geen bijval het podium en uit het publiek klonk boegeroep. Jeb Bush sloeg terug en zei dat Trump 'bezig was met televisie maken' terwijl zijn broer George trachtte van Amerika een veiliger land te maken.

Ook Jeb Bush moest het zelf ontgelden. Jeb Bush zei genoeg te hebben van Trump's aanvallen op zijn familie, inclusief die op zijn moeder Barbara (90). Hij noemde haar ,,de sterkste vrouw die ik ken''. Trump reageerde daarop met: ,,Zij had moeten meedoen aan de verkiezingen.''

Hooggerechtshof
Het debat ging van start met een minuut stilte voor de zaterdag op 79-jarige leeftijd overleden rechter Antonin Scalia. Dit lid van het Hooggerechtshof was zeer conservatief en waardevol voor de Republikeinen. Na zijn overlijden zijn er 4 Democratische opperrechters en vier Republikeinse. Het is aan de Democratische president Barack Obama om een kandidaat voor te dragen.

De Republikeinse kandidaten willen veel liever dat Obama dat overlaat aan zijn opvolger, die naar zij hopen ook Republikein is en dus een nieuwe, conservatieve rechter zal benoemen.

Of ze hun zin krijgen valt nog te bezien. In een persconferentie die volgde op de dood van Scalia, zei Obama dat hij van plan is zijn 'grondwettelijke verplichtingen' na te komen doior een nieuwe kandidaat voor te dragen.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden