Trump kiest conservatieve Gorsuch (49) voor hooggerechtshof

President Donald Trump heeft Neil Gorsuch (49) dinsdagavond voorgedragen voor de vacante rechterspost in het Amerikaanse hooggerechtshof. Hij moet de plek innemen van de vorig jaar februari overleden rechter Antonin Scalia.

Redactie
Donald Trump benoemt Neil Gorsuch (rechts naast zijn vrouw) als kandidaat voor het hooggerechtshof. Beeld AP
Donald Trump benoemt Neil Gorsuch (rechts naast zijn vrouw) als kandidaat voor het hooggerechtshof.Beeld AP

Gorsuch werkt momenteel als federaal rechter voor het Hof van Beroep in Denver. Hij is de jongste kandidaat voor een plek in het hooggerechtshof sinds 1991, toen de 43-jarige Clarence Thomas werd aangewezen door toenmalig president George H.W. Bush.

Trump maakte zijn keuze op prime time live via Facebook bekend.

Democraten
Eerder dit jaar probeerde de Democratische president Obama al een kandidaat op de belangrijke post te krijgen, maar de leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, weigerde daaraan mee te werken. De Democraten zijn daar nog steeds boos over en hebben al aangekondigd dat ze er alles aan zullen doen de voodracht van Trump te blokkeren. De Democratische leider in de Senaat, Chuck Schumer, liet weten dat hij 'serieuze twijfels' heeft bij Trumps kandidaat.

Behoudend
De relatief jonge Gorsuch wordt beschouwd als een zeer behoudende en christelijke rechter en zou gezien zijn leeftijd lange tijd invloed kunnen uitoefenen in het hof, dat vaak beslist over gevoelige kwesties als abortus en de doodstraf.

President Trump riep beide partijen op zich achter zijn kandidaat te scharen. Hij prees Gorsuch vanwege zijn 'uitmuntende kwaliteiten en brede kennis'.

Rechter Neil Gorsuch Beeld REUTERS
Rechter Neil GorsuchBeeld REUTERS
Het hooggerechtshof in Washington Beeld afp
Het hooggerechtshof in WashingtonBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden