Trump intimideert getuige via Twitter

Tijdens een hoorzitting die tot zijn afzetting kan leiden, heeft Donald Trump op Twitter uitgehaald naar ex-ambassadeur Marie Jovanovitsj.

Ex-ambassadeur Marie Jovanovitsj tijdens de hoorzitting.Beeld REUTERS

‘Overal waar Marie Jovanovitsj ging, werd het slecht,’ schreef de Amerikaanse president. ‘Ze begon in Somalië, hoe is dat gegaan? Dan fast forward naar Oekraïne, waar de nieuwe Oekraïense president in mijn tweede telefoontje met hem ongunstig over haar sprak. Het is het absolute recht van een Amerikaanse president om ambassadeurs te benoemen.’

De actie wordt door velen opgevat als intimidatie van een getuige in het onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik in Trumps omgang met Oekraïne. De voorzitter van de onderzoekscommissie, Democraat Adam Schiff, las de tweet direct voor aan Jovanovitsj en vroeg haar wat het zou betekenen voor andere getuigen die hun verhaal doen in het onderzoek.

‘Valse aantijgingen’

“Nou, het is heel intimiderend,” zei ze. Ze heeft niet de macht om het lot te bepalen van landen waar ze werkt, en heeft er juist een verschil gemaakt voor de VS, zei ze over haar werk.

Jovanovitsj legde verklaringen af over pogingen van Trumps vertegenwoordiger Rudy Giuliani om haar als ambassadeur in Kiev te ondermijnen met valse aantijgingen, opgesteld met hulp van de van corruptie verdachte aanklager Joeri Loetsenko.

Jovanovitsj staat bekend als corruptiebestrijder, en had het met Loetsenko aan de stok. Na de ‘lastercampagne’ werd Jovanovitsj na 33 jaar diplomatieke dienst ontslagen door Trump en moest ze met spoed uit Kiev vertrekken. In zijn omstreden telefoongesprek met de Oekraïense president Zelenski zei de president volgens het gespreksverslag dat ze ‘met wat dingen te maken zou krijgen.’ Jovanovitsj verklaarde dat dat als een bedreiging klonk.

“Sommigen van ons hier nemen het intimideren van getuigen heel, heel serieus,” sprak voorzitter Schiff over de tweet. Enkele Republikeinen wezen erop dat Jovanovitsj niet van de tweet had geweten als Schiff hem niet voorgelezen had, en dat het dus geen intimidatie kon zijn. In elk geval één partijgenoot in de zaal vond de tweet ongepast: Elise Stefanik, een Congreslid dat in de hoorzitting van eerder deze week nog argumenten aandroeg om Trump vrij te pleiten.

Trump heeft zijn eigen glazen ingegooid, is de teneur onder sommige bondgenoten. Op Fox News werd Jovanovitsj gezien als sympathieke, geloofwaardige getuige. Anchor Brett Baier: “De tweet van de president stond Schiff toe om er live op te wijzen, en die te karakteriseren als sabotage of intimidatie van getuige, wat een misdrijf is.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden