Trump houdt stand in gespannen Republikeins debat

Het einde van het Republikeinse debat donderdagavond in North Charleston, South Carolina, was misschien het meest veelzeggend. Donald Trump lachend op het podium, omringd door zijn mooie vrouw en kinderen, met de camera minutenlang op hem gericht. Hier stond een mogelijke president.

Michael Persson
Donald Trump en Ted Cruz in het Republikeinse presidentsdebat. Beeld afp
Donald Trump en Ted Cruz in het Republikeinse presidentsdebat.Beeld afp

Het Republikeinse establishment, dat zich al zorgen maakte over de populariteit van outsiders als Donald Trump, zal er niet geruster op zijn geworden. Trump, de koploper in de peilingen, hield ondanks zijn soms onnavolgbare antwoorden zonder veel problemen stand.

Een discussie met de andere grote outsider, senator Ted Cruz uit Texas, was het meest spraakmakende moment van de avond. Cruz is geboren in Canada en zou om die reden wellicht geen president van de Verenigde Staten kunnen worden - een kwestie die deze week door Trump te berde is gebracht, benadrukt door tijdens verkiezingsbijeenkomsten 'Born in the USA' van Bruce Springsteen te laten horen.

Cruz verdedigde zich door Trumps New Yorkse wortels aan te vallen. 'Trump vertegenwoordigt New Yorkse waarden', zei Cruz, en noemde onder meer abortus en homohuwelijk, in een poging de vastgoedmagnaat te diskwalificeren bij conservatieve Republikeinen. Trump kwam scherp terug. Kom niet aan New York, was zijn boodschap, de stad die het zwaarst is getroffen door terrorisme, en zich daarna hersteld heeft. Het leverde hem vanzelfsprekend applaus op.

Moslims

De debatleiders van de rechtse tv-zender Fox vroegen Trump nog naar zijn plan om moslims de toegang tot Amerika te ontzeggen. Komt hij daarvan terug? Nee, zei Trump, tot twee keer toe. Hij herhaalde wat hij eerder heeft gezegd: dat het een tijdelijke maatregel zou zijn, 'totdat we weten wat er aan de hand is'.

Jeb Bush sputterde als enige echt tegen. Maar terwijl hij in het vorige debat Trump nog belachelijk probeerde te maken, hield hij het nu bij een smeekbede. 'Donald, ik hoop echt dat je dat heroverweegt. Met zo'n standpunt kunnen we geen wereldleider zijn.'

Trump werd door de debatleiders nog stevig doorgezaagd over zijn idee om een importheffing van 45 procent op te leggen aan Chinese producten. Tot vier keer toe probeerde hij een vraag daarover te ontwijken, met een moeilijk te volgen economische tirade ('U bent me kwijt', zei een van de debatleiders op een gegeven moment). Maar toen daarna gouverneur van Ohio John Kasich het woord kreeg, zei die dat Trump wel degelijk een punt had. Daarmee was het gewauwel toch bekrachtigd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden