Trump geeft de WHO er van langs: ‘Ze hebben de boot gemist’

President Donald Trump heeft gezegd dat hij overweegt om de Amerikaanse steun aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorlopig stop te zetten.

President Donald Trump dinsdagavond in de perskamer van het Witte Huis.Beeld EPA

Trump gaf de WHO er tijdens een persconferentie dinsdag stevig van langs. Zo is het VN-orgaan volgens hem in de regel te veel op de hand van China en is het veel te laat in actie gekomen tegen het coronavirus. “Ze hadden het maanden geleden al kunnen zien aankomen,” zei de president.

“Ze moeten het hebben zien aankomen en waarschijnlijk wísten ze het ook. De WHO heeft de boot gemist. Dus dat is iets waar we nauwkeurig naar zullen gaan kijken.”

Trump verklaarde tijdens zijn perspraatje tot twee keer toe dat de Verenigde Staten voor een meerderheid van het WHO-budget zorgen, dat in 2019 ruim 4,4 miljard dollar bedroeg.Volgens de WHO zelf kwam vorig jaar iets meer dan 14,5 procent van de contributie uit Washington. Dat maakt van de VS niettemin de grootste financiële contribuant van de WHO.

De organisatie kan elk jaar ook op steun van private donors rekenen en krijgt na de Amerikaanse bijdrage het meest van de Bill & Melinda Gates Foundation en het internationale gezondheidsagentschap Gavi Alliance. Het Verenigd Koninkrijk is in orde van grootte van donaties de vierde op de lijst.

Trump zette een door hem beproefd pressiemiddel in, een dreigement dat hij eerder ook al gebruikte tegen de gehele Verenigde Naties: een (tijdelijke) stop van de financiële bijdrage. Nog tijdens dezelfde persconferentie kreeg hij het vervolgens aan de stok met een journalist die erover doorvroeg: “Ik heb niet gezegd dat ik het doe, maar we gaan er wel naar laten kijken.”

De ‘Chinagezindheid’ van de WHO uit zich volgens Trump onder meer in de kritiek die hij kreeg van de organisatie nadat hij in een vroeg stadium de grenzen voor al het verkeer uit China had gesloten. De WHO was in een eerder stadium tegen reisbeperkingen, uit vrees voor de economische gevolgen die dat zou kunnen hebben. Inmiddels heeft de organisatie dat standpunt bijgesteld.

In de VS zijn in het afgelopen etmaal een kleine 2000 sterf­gevallen door toedoen van het coronavirus genoteerd – het hoogste cijfer sinds het begin van de uitbraak. In het zwaar getroffen New York kwamen er voor zover bekend 734 dodelijke coronaslachtoffers bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden