Trump en Carson weerstaan aanval tijdens Republikeins debat

Donald Trump en Ben Carson, de twee Republikeinse presidentskandidaten die het best scoren in de peilingen, hebben woensdag tijdens een tv-debat hun economische plannen moeten verdedigen. Verschillende partijgenoten hebben grote vraagtekens geplaatst bij de uitvoerbaarheid van die plannen, maar Trump en Carson lieten zich tijdens het debat niet op grote fouten betrappen.

Donald Trump (links) en Ben Carson. Beeld afp
Donald Trump (links) en Ben Carson.Beeld afp

Zowel Carson als Trump heeft nog maar weinig ervaring op het hoogste politieke niveau. Hun meer door de wol geverfde tegenstrevers binnen de Republikeinse partij speelden woensdag tijdens het CNBC-debat in Colorado dan ook volop hun ervaring uit. Op die manier hoopten ze iets van hun achterstand in de peilingen goed te kunnen maken.

Trump is 'Extravagant'
Trump, die wel veelvuldig uitpakt met de ervaring die hij in het bedrijfsleven heeft opgedaan, moest zich verantwoorden voor enkele voorstellen die door de concurrentie 'extravagant' werden genoemd. Onder meer zijn forse belastingverlagingen en zijn voornemen om een muur te laten bouwen op de Amerikaans-Mexicaanse grens werden onrealistische geacht.

Vooral John Kasich, de gouverneur van Ohio, trok fel van leer tegen de 'fantasma's' van zijn concurrenten. ,,We staan op het punt om misschien iemand te verkiezen die niet geschikt is voor de functie", zo waarschuwde hij de kiezers.

Vlaktaks van Carson
Ook Ben Carsons idee om een vlaktaks van tien à vijftien procent in te voeren werd onder vuur genomen. De meeste Republikeinse kandidaten vrezen dat het plan niet uitvoerbaar zou zijn, maar volgens Carson is een dergelijk laag tarief wel degelijk houdbaar als er ,,strategisch wordt geknipt op verschillende plaatsen". ,,We hebben 645 federale agentschappen en sub-agentschappen. Iedereen die zegt dat we die allemaal nodig hebben, leeft in een fantasiewereld."

undefined

Bush vs Rubio
Daarnaast gingen ook de twee kandidaten uit Florida, Jeb Bush en Marco Rubio, de strijd aan met elkaar. Bush benadrukte onder meer dat Rubio vaak afwezig is tijdens de zittingen van de Senaat. Hij verweet zijn voormalige bondgenoot dat hij er een 'Franse werkweek' op nahield, een aanval die overigens probleemloos werd afgeslagen door Rubio.

Voor het overige liet Bush, die enkele maanden geleden nog tot de favorieten gerekend werd, volgens waarnemers slechts een matte indruk. Er wordt dan ook betwijfeld of hij met zijn prestatie tijdens dit debat de dalende trend in de peilingen kan stoppen.

Tijdens het debat van nieuwszender CNBC kwamen tien van de veertien Republikeinse kandidaten in de arena.

Marco Rubio (rechts) en Jeb Bush. Beeld ap
Marco Rubio (rechts) en Jeb Bush.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden