Trump belooft vooral veiligheid in acceptatiespeech

Met beloften over veiligheid en zekerheid heeft Donald Trump de Republikeinse kandidatuur voor het presidentschap donderdag aanvaard. Hij sprak op de partijconventie in Cleveland uitgebreid over immigratie en het bestrijden van misdaad.

Redactie
Donald Trump in Cleveland. Beeld REUTERS
Donald Trump in Cleveland.Beeld REUTERS

Op de conventie van de partij in Cleveland kondigde hij aan dat 'de criminaliteit en het geweld die onze natie teisteren snel ten einde zullen komen'. 'Vanaf januari 2017 zal de veiligheid worden hersteld', zei Trump.

Trump had het uitgebreid over IS. Volgens hem heeft het buitenlandbeleid van zijn rivaal Hillary Clinton ervoor gezorgd dat de wereld er nu een stuk slechter voorstaat dan een paar jaar geleden. 'We gaan de barbaren van IS uitroeien en we gaan dat snel doen.'

Hij stelde Clinton ook verantwoordelijk stelde voor 'vreselijke misdaden', waarmee hij doelde op het opslaan van vertrouwelijke e-mails op haar privéserver ten tijde van haar ministerschap.

De Republikeinse kandidaat zei dat het gedaan is met de politieke correctheid en beloofde de waarheid te zullen spreken. 'Amerikanisme, niet globalisme, zal ons credo zijn.'

Armoede
Trump wil belasting verlagen, hetgeen zal zorgen voor meer nieuwe bedrijven. Het bouwen van 'de bruggen, snelwegen en sporen van morgen' zal voor miljoenen nieuwe banen zorgen. De enorme schulden waar studenten mee kampen, zullen worden verlicht, al zei Trump niet hoe. Hij wil af van de verplichte zorgverzekeringen onder ObamaCare. 'Je zult je eigen dokter weer kunnen kiezen', aldus Trump.

Hij schetste een zwart beeld van een land dat gebukt gaat onder criminaliteit en armoede. 'President Obama heeft onze nationale schuld verdubbeld tot meer dan 19 biljoen dollar. Maar wat is het resultaat? Onze wegen en bruggen vallen uit elkaar, onze luchthavens verkeren in Derde Wereld-toestand en 43 miljoen Amerikanen gebruiken voedselbonnen.'

LHBT
De kandidaat maakte een bruggetje naar de schietpartij in de nachtclub in Orlando, waarbij 49 bezoekers van een gayclub om het leven kwamen. Trump noemde de slachtoffers 'fantastische' Amerikanen en beloofde de rechten van LHBT-Amerikanen te beschermen.

Toen de zaal in instemmend gejoel uitbarstte, zei Trump de positieve reactie erg op prijs te stellen. De Republikeinse partij staat bekend als anti-homo, al gaf donderdagavond voor het eerst een openlijk homoseksueel partijlid een speech: de techmiljardair Peter Thiel.

Immigratie
Alle immigratie uit landen waar terroristische activiteit is, moet stoppen. 'We willen hen niet in ons land', zei Trump over mensen uit landen waarin terroristen actief zijn. Er moeten betere manieren komen om te bepalen of mensen geschikt zijn om naar de VS te komen. 'Iedereen die geweld, haat of onderdrukking promoot, is niet welkom in ons land.' Trump blijft bij zijn plan voor een muur langs de grens met Mexico.

Feiten
Volgens persbureau AP, dat de speech volgde met een team factcheckers, zit Trump er regelmatig naast, of het nu gaat om armoedecijfers als hoeveelheden Syrische vluchtelingen die de VS opneemt.

undefined

Tiffany Trump, Barron Trump en Melania Trump. Beeld AP
Tiffany Trump, Barron Trump en Melania Trump.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden