Update

Trouw ontslaat journalist om verzonnen artikelen

Dagblad Trouw heeft een redacteur ontslagen omdat hij artikelen verzonnen zou hebben. Een onafhankelijke commissie gaat de verhalen van de journalist tegen het licht houden.

null Beeld anp
Beeld anp

Volgens een 'mededeling van de hoofdredactie', vandaag op pagina 3 in de krant, rees vorige maand 'ernstige twijfel over de juistheid en zelfs het bestaan van opgevoerde bronnen.' De krant zou diverse bronnen niet hebben kunnen verifiëren.

Hoewel de krant op verzoek van de advocaat van de vertrokken redacteur zijn naam niet noemt, zou het volgens de NOS en GeenStijl gaan om Perdiep Ramesar. Hij schreef veel stukken over jihadisten in de Haagse Schilderswijk. Zijn stuk over 'de shariadriehoek' in de Schilderswijk, getiteld 'Als je wijk verandert in klein kalifaat', leidde tot veel ophef en werd door veel media overgenomen.

Prijzen
De PVV vroeg meteen om een spoeddebat. Ramesar verscheen ook in verschillende televisie- en radioprogramma's als expert op het gebied van Nederlandse jihadisten. De journalist won verschillende prijzen met zijn artikelen over de Schilderswijk.

Voor zijn stukken over de wijk zou Ramesar twee maanden lang minstens twee dagen per week in de 'vergeten driehoek' hebben rondgelopen om met tientallen buurtbewoners, jongeren, vrijwilligers en professionals te spreken te spreken. Velen werden niet met een volledige naam opgevoerd. Ramesar schreef eerder ook stukken over slachtoffers van loverboys in Rotterdam. Niet duidelijk is aan welke artikelen van Ramesar wordt getwijfeld.

In het NOS Radio 1 journaal noemde Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan de affaire vandaag bijzonder pijnlijk voor de krant, voor de redactie en voor de lezers.

Werkwijze
De onafhankelijke commissie die de zaak gaat onderzoeken, bestaat uit hoogleraar Jeroen Smit en oud-rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, Egbert Myjer, tevens vicevoorzitter van de Raad voor Journalistiek. Het duo zal de feiten en omstandigheden van de publicaties onderzoeken en aanbevelingen doen over de toekomstige werkwijze.

Voor de hoofdredactie is het onderzoek nodig omdat de geloofwaardigheid van de krant voorop staat. 'Twijfel over de betrouwbaarheid van publicaties raakt aan de integriteit van de krant', aldus Trouw.

Het onderzoek zal naar verwachting enkele weken in beslag nemen. De redactie van de krant is gisteravond geïnformeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden