Trots

THEODOR HOLMAN


Die Trots van Rita, dat is werkelijk een fantastische Trots. Dat is een achttienkaraatsTrots. Dat is Trots waar je alleen maar tegenop kunt kijken, als tegen een berg. Als een steen. Als een bijl.

In aflevering 1 zagen we hoe die bijl de VVD in tweeën hakte. Mooi hoe Rita haar Trots even opzij moest zetten toen zij tweede werd. (Mark Rutte in een mooie bijrol als winnaar die uiteindelijk alleen maar zou verliezen.)

Maar Rita had Trots over, en dus ging, in aflevering 2, ook de bijl in het al demissionaire kabinet. Rita weg: Trots! Iedereen ontredderd: Waar gaat het in dit land naartoe?

Rita bleek Trots in grote hoeveelheden te hebben ingekocht. En dus ging zij - weet u nog, aflevering 3? - als een oude Colijn, Trots aan het roer van een nieuwe partij: Trots op Nederland. Ton. Een heerlijke naam, een naam om Trots op te zijn. Ton... Een naam waarbij je meteen van alles voor je ziet... Ton. Lijkt op Trots, met die t en die o. Je moet er maar opkomen. Dat kan alleen een Trotse geest. Die van Rita van het Roer. Waar Rita kwam, verspreidde zij Trots (aflevering 4).

Maar... op de boot waar Rita roerde, voer ook een campagneleider mee: Sinke. Ik houd niet van woordspelingen, maar toch een ongelukkige naam als je jezelf constant op een boot laat afbeelden. Rita was op Sinke ' apetrots', lees ik: 'Hij deed alles voor niets.' Waar vind je dat nog? (Cliffhanger, aflevering 5.)

Nou, dus ook niet bij Ton.

Rita ging Trots met de collectebus rond. Op krukken - geweldige aflevering 6, met die val van dat keukentrapje - want dan geven mensen meer.

En wat deed Sinke? Hij werkte voor niets, maar hij betaalde wel zijn liefdesvriend en iemand van zijn bedrijf, want zo kon hij makkelijk volhouden dat hij 'gratis en voor niets' Rita hielp (aflevering 7.)

Hoe nu verder? Tussen al die patjepeeërs kan Rita toch wel een nieuwe Sinke vinden? Of ligt Cynisme op de loer?

Ik denk dat Rita, als Hans Brinker, haar kruk in het gat steekt dat Sinke geslagen heeft,en dat haar alles vernietigende Trots haar zal redden.

Maar blijft Trots drijven?

Wat is eigenlijk het soortelijk gewicht van Trots?

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden