Tropische vogels gestrand in New York door Sandy

Ornithologen kunnen aan de oostkust van de Verenigde Staten nu hun hart ophalen, er worden nu tal van vogelssoorten gespot die normaal nooit in dit gebied voorkomen. Superstorm Sandy blies deze tropische en arctische dieren naar New York City en omliggende gebieden.

De Roodsnavelkeerkringvogel. Beeld Thinkstock
De Roodsnavelkeerkringvogel.Beeld Thinkstock

Een krachtige storm kan vogels duizenden kilometers uit de richting van hun gebruikelijke reisroute blazen. Deze dieren laten zich dan meevoeren tot ze een plekje vinden waar het veilig is om te landen. Een bijzondere kans voor vogelspotters om de dieren te bestuderen in kuststadjes aan de oostkust.

Sandy was een combinatie van een orkaan uit het zuiden en winterwind uit het noorden, hierdoor kwamen de ongewone vogels aan land in New Jersey. Ornitholoog Andrew Farnsworth: 'Deze storm zorgde voor gemengde zwermen van vogels die je normaal niet samen ziet. Zo werd er in New Jersey een Roodsnavelkeerkringvogel gespot, deze verblijft in normale omstandigheden in het Caribische gebied.'

Een andere spotter merkte de arctische vogel Ross's meeuw nabij Ithaca op. Aan de Hudson in Manhattan werden Grote Jagers gespot, dit zijn dieren die normaal gezien alleen op zee gezien worden. Volgens de vogelexpert Starr Saphir werden de dieren die al naar het zuiden waren gemigreerd teruggeblazen. De 60-jarige Joseph DiCostanzo zag een Rosse Franjepoot, ook een oceaanvogel, nabij de Hudson.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden