Kaart

Tropische temperaturen verwacht, hier kun je afkoelen in Amsterdam

Het wordt vandaag weer lekker warm in Amsterdam. Daar kan zelfs geen koud biertje meer tegen op. In de stad zijn veel plekken waar je een verkoelende duik kunt nemen in natuurwater. Een overzicht.

Joep School

De mogelijkheden om in natuurwater te zwemmen zijn legio in de stad. De Nieuwe Meer, Sloterplas, Gaasperplas, Ouderkerkerplas en Strand Diemerpark: het zijn de gangbare plekken, die de meeste Amsterdammers bekend in de oren zullen klinken. Ze zijn ook door de gemeente en Waternet aangewezen als officiële zwemplekken. Dat houdt in dat op die plaatsen het water wordt getest, er scheidingslijnen in het water liggen, er meestal faciliteiten als toiletten en douches aanwezig zijn en er veelal toezicht wordt gehouden.

Zwemmen buiten de daarvoor aangewezen plekken is altijd op eigen risico. De waterkwaliteit wordt hier niet regelmatig getest, maar is beter dan ooit tevoren, beaamt Waternet. Let wel even op rondvarende boten en eventuele uitstekende schroeven aan steigers, want het is voor iedereen beter als je daar niet door wordt geraakt.

Zwemmen in 'vaarwater' is verboden (en dat is bijna al het water in en om Amsterdam), maar het enige waar de handhavers van de verschillende stadsdelen echt bij zullen ingrijpen, is het springen van bruggen.

1. Gaasperplas
De Gaasperplas ligt in het Gaasperpark en is voorzien van een uitgestrekt strand en een ligweide. Het strand aan de zuidoever heeft ruime voorzieningen: douches, wc's, horeca, fietsenstallingen en voldoende parkeerplaatsen. Het noordelijke deel van de plas is bij uitstek geschikt voor kleine kinderen. Het water is hier maximaal veertig centimeter diep. Uitstekend voor een dagje waterpret voor de kleinsten onder ons.

2. 't Twiske
Officieel gelegen in Zaanstad, maar zeker voor mensen in Noord goed te doen per fiets. Er is voor ieder wat wils, want er zijn tien plekken waar je mag zwemmen. De Speelsloot, het Kure-Jan Strand, de Leers, het Schoorlstrand, het Doesstrand of het Vennegatsstrand: ze hebben elk hun charme. De fietstocht naar 't Twiske is overigens prachtig. Je komt langs beekjes en slootjes en eenmaal aangekomen bij één van de stranden, kun je niet wachten het water in te springen.

3. Strand Diemerpark
Hier aan het water kijk je uit op IJburg. Het strandje heeft geen toezicht (wel een scheidslijn voor ondiep water) en geen faciliteiten. Het is wat rustiger dan Blijburg, dat op vijf minuten fietsen ligt. Een balletje trappen op het nabijgelegen veldje is een prima tijdverdrijf. Als de zon niet in volle glorie schijnt, wordt Strand Diemerpark ook nog wel eens gebruikt door een meditatie- of yoga-groep. Toezichthouders van stadsdeel Oost rijden af en toe op een scootertje voorbij om te zien of alles goed verloopt.

4. Varkensbaai, Sloterplas
De Sloterplas blijft een fijne plek voor een zomerse duik. Aan de west- en oostzijde van het water liggen stadsparken waar je prima op het gras kunt luieren of pick­nicken, maar de Varkensbaai heeft een echt strand. Of in elk geval een strandje. Bij het nabijgelegen Hotel Buiten ben je meer dan welkom voor een kopje koffie of een biertje, maar je kunt ook zelf je eten en drinken meebrengen.

Het Sloterparkbad is dichtbij, dus mocht je liever niet in natuurwater zwemmen, ben je in een minuutje bij het zwembad.

5. Grote Speelweide, Amsterdamse Bos
De speelweide ligt aan de Grote Vijver, omringd door een woud van hoge bomen. De waterdiepte van de vijver varieert tussen de één en anderhalve meter, dus vooral geschikt voor grotere kinderen.
Je kunt hier de hele middag dobberen op het water: kano's en waterfietsen worden verhuurd aan de westzijde van de vijver. En de drukte van de stad? Die voelt hier - met de rondvliegende vogeltjes en klauterende eekhoorntjes - wel héél ver weg.

6. De Nieuwe Meer
Aan het noordwesten van De Nieuwe Meer liggen vijf kleine strandjes waar je met een groep vrienden prima een middag kan vertoeven. Daar heb je echter geen privéplek, die je jezelf wel kunt verschaffen als je even de oevers van het meer afstruint. Voldoende groene stukjes gras waar je je handdoek neer kunt leggen, ongestoord een muziekje kunt afspelen en - als je met een scherp oog de perfecte duiklijn hebt vastgesteld - het water in kunt springen.

7. Zandstrand en Groenstrand Ouderkerkerplas
Misschien wel één van de mooiste zwemlocaties van de stad, maar daar moet je wel een stukje voor fietsen. Openbaar, onbetaald en er zijn verschillende voorzieningen.

8. Durgerdammerdijk
Met de vele boten aan de Durgerdammerdijk is het even zoeken naar een goede plek om het water in te duiken, maar door de vele aanwezige steigertjes is er toch keus genoeg. Kijk wel eerst even uit naar eventueel vaarverkeer. De huisjes op de Durgerdammerdijk zijn pittoresk en dorps, steek de Schellingwouderbrug over en je bent in
no-time weer in hartje Amsterdam.

9. Bogortuin
Een heerlijk grasveld op Java-eiland. Via een reusachtige trap daal je zo af in het water. Op zonnige dagen ligt het veld echter al binnen de kortste keren vol met picknickers en vlinderslagspecialisten, dus zorg dat je er op tijd bij bent. Het toezicht wordt gehouden door de buurtbewoners; het grasveld ligt midden in de woonwijk. Met café Kanis en Meiland en café De Zuid op loopafstand is ook een verfrissend drankje zo gehaald. Niet iedereen is positief over de locatie: een buurtbewoner meldt dat er de laatste tijd veel overlast is van wildplassers, ook zou er veel rotzooi worden achtergelaten.

10. Borneokade, Zeeburg
Duik hier vanaf een steiger de Entrepothaven in, waarna je met uitzicht op de Harbour Club rustig je baantjes kunt trekken. De ruimte om te zonnen aan de oever is niet bijster groot, maar de Borneokade is wel één van de centraalst gelegen zwemplaatsen. Ook hier geldt: zwemmen op eigen risico, dus let een beetje op.

11. Amstel, Zuideinde Weesperzijde
Hier kun je meters maken. Omdat er weinig woonboten zijn, spring je vrij gemakkelijk het water in en kun je beide kanten op. Er komen echter wel eens wat grotere boten voorbij waarvoor je echt moet oppassen. Ze kunnen rare stromingen in het water teweeg brengen waar je niet door wilt worden meegesleurd. Met dat in het achterhoofd kun je hier heerlijk baantjes trekken. Als je daarna wil zonnen moet je wel even goed zoeken naar een strook groen.

12. Jan Olphert Vaillantlaan, steiger bij eetcafé Vrijburcht, IJburg
Slechts één van de voorbeelden van de kleine steigertjes die eigenlijk in heel Amsterdam te vinden zijn. Echt een plek voor mensen uit de buurt van Steigereiland. Er zit een trapje aan de steiger vast, dus uit het water klauteren is geen probleem. Lekker met je voeten in het water spartelen met rondzwemmende eendjes op een meter afstand kan natuurlijk ook.

13. Strand IJburg (Blijburg)
Waarschijnlijk de meest uitgebreide zwemlocatie van de stad. Goed bereikbaar met openbaar vervoer (tram 26), mooi zandstrand met toezicht. Het nieuwe paviljoen op Centrumeiland is nog niet open, maar er zijn wel een aantal tijdelijke eettentjes die je graag van een versnapering voorzien.
Voornamelijk bezocht door stelletjes met jonge kinderen, wordt ons verteld. Nou, eigenlijk kan iedereen hier terecht, is ons oordeel. Eind juli opent het paviljoen.

Mocht je twijfelen over de kwaliteit van het zwemwater, dan kan de website Zwemwater uitkomst bieden. Daar vind je actuele informatie over de kwaliteit van het water.

Nieuwe Meer Beeld Ivo van der Bent
Nieuwe MeerBeeld Ivo van der Bent
Durgerdam Beeld Ivo van der Bent
DurgerdamBeeld Ivo van der Bent
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden