Tropenmuseum voorlopig gered

Het Tropenmuseum in Amsterdam lijkt voorlopig gered. Het kabinet is bereid tot 2016 geld op tafel te leggen waardoor het museum open kan blijven. Minister Jet Bussemaker van Cultuur heeft dat woensdag gezegd in de Tweede Kamer.

Interieur van het Tropenmuseum Beeld ANP XTRA
Interieur van het TropenmuseumBeeld ANP XTRA

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) is bereid voor volgend jaar en in 2015 in totaal 11 miljoen euro beschikbaar te stellen. Het jaar daarop wil Bussemaker 5,5 miljoen beschikbaar stellen uit haar begroting.

Voor de jaren daarna kan het Tropenmuseum een beroep doen op een subsidieregeling voor musea van nationaal belang, waardoor het definitief open zou kunnen blijven. De kosten moeten dan wel omlaag.

Bussemaker hanteert wel enkele voorwaarden: het Tropenmuseum moet fuseren met het Museum Volkenkunde in Leiden en met het Afrika Museum in Berg en Dal tot een museum voor wereldcultuur. Bovendien moet de collectie, inclusief de bibliotheek, eigendom worden van het Rijk. Ook moet het Tropenmuseum losgemaakt worden van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT).

Sluiting van het Tropenmuseum dreigde doordat het ministerie van Buitenlandse Zaken de subsidiekraan voor het KIT, waaronder het museum valt, had dichtgedraaid.

Bussemaker maakte het reddingsplan voor het Tropenmuseum woensdag bekend in de Tweede Kamer. Diverse fracties hadden er sterk voor gepleit het museum open te houden. Zij reageerden verheugd op de mededeling van de minister. SP-Kamerlid Jasper van Dijk sprak van ,,hartstikke goed nieuws. Onder druk wordt alles vloeibaar.'' Ook Jacques Monasch van de PvdA is ,,zeer blij''. ,,Dit is een mooi voorbeeld van hoe creativiteit en samenwerking bijdragen aan het behoud en de verbetering van onze rijke cultuur."

Het Geld- en Bankmuseum in Utrecht zal wel per 1 januari dicht moeten, liet de Kamer Bussemaker weten. Het ministerie van Financiën heeft de subsidie voor het gebouw beëindigd. Bussemaker is wel bereid de collectie van dit museum te blijven financieren.

Het plan van de PvdA om de verjaringstermijn voor kunstdiefstal te verlengen, lijkt weinig kans te maken. Volgens Monasch is de huidige termijn van 12 jaar veel te kort. Die zou omhoog moeten naar 50 jaar.
Bussemaker beloofde het pleidooi over te brengen aan haar collega's van Justitie. Maar volgens haar staan die op het standpunt dat de huidige regeling adequaat is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden