Tropenmuseum toont plasticsoep in oceanen

Tussen het oude plastic in het Oceanic Plasticarium in het Tropenmuseum zwemmen geen vissen. Het project van Dopper wil bezoekers aan het denken zetten over de plasticsoep in de oceanen.

In een kubus met ribben van 1,4 meter ziet de bezoeker de Grote Oceaan ¿ met afval, maar zonder vissen Beeld Rink Hof
In een kubus met ribben van 1,4 meter ziet de bezoeker de Grote Oceaan ¿ met afval, maar zonder vissenBeeld Rink Hof

"Voor veel mensen is 'plasticsoep' nogal een vaag begrip," zegt Merijn Everaarts, oprichter van Dopper, dat herbruikbare waterflessen verkoopt.

"Het is inmiddels bekend dat die soep er is, maar wat dit precies betekent voor ons en de wereld weten veel mensen niet." De naam plasticsoep beschrijft de grote hoeveelheid plastic in oceanen en zeeën. "Deeltjes plastic in het water zijn enorm schadelijk."

Recht voor je neus
Het Oceanic Plasticarium, zoals het museumstuk wordt genoemd, is een aquariumkubus met ribben van 1,4 meter. Hij staat in de monumentale hal van het Tropenmuseum. "In het aquarium drijven allerlei soorten wegwerpplastic.

Dit afval is door een boot van Greenpeace uit de Grote Oceaan gehaald." Daar waar de massa plasticsoep het grootst is. "De bedoeling van het stuk is om de plasticsoep recht voor je neus te zetten. Het is anders nog veel te veel een ver-van-je-bedshow."

Het Oceanic Plasticarium blijft tot 15 april in het Tropenmuseum. Daarna reist het naar andere landen, waar het ook weer in musea tentoon wordt gesteld.

"We hopen dat de plasticsoep in de toekomst ook een soort museumstuk is, iets waar we op kunnen terugkijken. De zee zal nooit helemaal worden opgeruimd, maar we hopen dat de soep niet meer groter wordt," zegt Everaarts.

Dopper
De ondernemer is Dopper begonnen om de strijd tegen de plasticsoep aan te gaan. "Veel mensen vragen zich af: hoezo bestrijd je plastic met plastic? De meeste wegwerpflesjes zijn gemaakt van plastic dat giftige deeltjes los kan laten. Het plastic dat wij gebruiken heeft een cradle to cradle-certificaat. Dit houdt in dat het geen gifstoffen bevat."

Dopper heeft zich al vaker ingezet om het bewustzijn van de plasticsoep te vergroten. Als eerder kunstproject was in Nederland op verschillende plekken de plastic wave te zien, een golf gemaakt van plastic afval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden