Tropeninstituut op eigen benen met extra geld van het Rijk

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) krijgt een rijksbijdrage van 17 miljoen euro om te verzelfstandigen. In 2016 moet het tropeninstituut op eigen benen staan, zonder structurele steun van de overheid.

Tropenmuseum in Amsterdam.Beeld anp

De financiering is afkomstig van het ministerie van het Buitenlandse Zaken, meldt het KIT. Het besluit is opmerkelijk omdat het tropeninstituut decennialang structurele financiering ontving van dit ministerie. Die bedroeg ongeveer 50 procent van alle inkomsten. Het besluit van Buitenlandse Zaken uit 2011 om deze subsidie stop te zetten, resulteerde in een grondige reorganisatie. Het instituut besloot toen om alleen renderende afdelingen te behouden.

Met de nieuwe financiële toezegging kan het instituut onder meer het sociaal plan bekostigen en de onderzoeks-, advies- en onderwijsactiviteiten opnieuw organiseren. Interim bestuurder Derk Vermeer is blij met de afspraken die met het Rijk zijn gemaakt. 'Hierdoor kunnen we ook in de toekomst onze onderzoeks- en adviesdiensten en internationale opleidingen blijven leveren', zegt Vermeer. 'Daar ligt nu onze focus.'

De organisatie gaat in de toekomst verder zonder het Tropenmuseum, dat gaat fuseren met Museum Volkenkunde in Leiden en het Afrikamuseum in Berg en Dal. Het was al bekend dat het museum voor 2014 en 2015 eenmalig een rijksbijdrage van 11 miljoen euro krijgt. Daarnaast krijgt het museum nog eens 5,5 miljoen euro voor de exploitatie in 2016. Het nieuwe museum, met drie vestigingen, zal vanaf 2017 zelfstandig kunnen meedingen naar subsidie van het Rijk.

Zodra de fusie rond is, zal het KIT de museale collectie en de papieren erfgoedcollectie overdragen aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zodat de collecties voor het publiek behouden blijven. De boeken van de opgeheven Tropenbibliotheek worden grotendeels overgedragen aan de Egyptische bibliotheek van Alexandrië.

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen is in 1910 gesticht en sinds 1926 gehuisvest in het monumentale pand aan de Mauritskade in Amsterdam. De veranderingen die nu doorgevoerd worden zijn historisch: museum en kennisinstituut zijn vanaf de stichting integraal verbonden geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden