Trimp & van Tartwijk eist wederom geld

Hans van Tartwijk (rechts) samen met theaterproducent Joop van den Ende in 2005 tijdens de lancering van Living City Property Performance. Het project, gericht op de Zuidas, liep uit op een fiasco. Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
Hans van Tartwijk (rechts) samen met theaterproducent Joop van den Ende in 2005 tijdens de lancering van Living City Property Performance. Het project, gericht op de Zuidas, liep uit op een fiasco. Foto ANP/Evert Elzinga

AMSTERDAM - Onderontwikkelaar Trimp & van Tartwijk heeft dinsdag voor de rechter geëist dat Rabo Vastgoedgroep het bedrijf betalingen verricht voor een project aan de Amsterdamse Zuidas. Daarover zijn eerder afspraken gemaakt. Rabo Vastgoedgroep verbrak het contract met het bedrijf begin dit jaar, omdat het een rol zou spelen in een omvangrijke vastgoedfraudezaak.

De eis van Trimp & van Tartwijk omvat de betaling van onder meer facturen voor verrichte werkzaamheden en een succesvergoeding. Door de ontwikkelingen achtte Rabo Vastgoedgroep, die stelt door de vastgoedfraude voor tientallen miljoenen euro's gedupeerd te zijn, zich niet meer gehouden aan het contract. ''Alles wat wij betaald hebben is al veel meer dan Trimp & van Tartwijk had moeten krijgen'', zei advocaat S. Berendsen, die Rabo Vastgoedgroep vertegenwoordigt. ''Wij hebben vele miljoenen te vorderen op het bedrijf.''

Trimp & van Tartwijk stelt dat het uitblijven van de betalingen het bedrijf in acute financiële problemen dreigt te brengen. Het bedrijf heeft het geld onder meer nodig om projectadviseurs te betalen en eist onder meer een voorschot van 10 miljoen euro op de succesbetalingen. Rabo Vastgoedgroep beroept zich bij de weigering van de afgesproken betalingen volgens het bedrijf op 'ondeugdelijke' argumenten, zoals beeldvorming.

Eerder deze maand werd duidelijk dat Rabo Vastgoedgroep weigert de winst op het project Symphony-toren te delen met de onderontwikkelaar. Uit onderzoek van de FIOD-ECD was gebleken dat een belangrijk deel van de winst van 'enkele tientallen miljoenen' euro's naar de hoofdverdachte uit de vastgoedfraudezaak Jan van V. gaat.

Bij onderzoek naar vastgoedfraude rond Bouwfonds, dat nu onderdeel is van Rabo Vastgoedgroep, zou justitie zijn gestuit op een geheime winstdelingsregeling. Daarin staat dat het bedrijf van hoofdverdachte Van V., voormalig directeur van Bouwfonds, na oplevering van het project een groot deel van de winst zou opstrijken. Volgens bestaande afspraken zou Trimp & van Tartwijk 60 procent van de winst krijgen en zou de overige 40 procent naar Bouwfonds gaan.

De afgelopen tijd hebben zowel Rabo Vastgoedgroep als Trimp & van Tartwijk voor een paar miljoen euro beslag gelegd op wederzijdse bezittingen om hun eisen kracht bij te zetten. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden