Trimbos adviseert gemeenten over drugsbeleid op festivals

Het Trimbos Instituut heeft een nieuwe landelijke leidraad samengesteld voor de aanpak van alcohol- en drugsbeleid op evenementen en festivals door gemeenten. Het wordt donderdag gepresenteerd in bijzijn van staatssecretaris Van Rijn.

Trimbos adviseert gemeenten wat te doen om alcohol- en drugsgebruik op evenementen zoveel mogelijk te beperken.Beeld ANP

Trimbos wil onder andere dat gemeenten bezoekers informeren over de risico's van drugsgebruik. Ook adviseert het instituut gemeenten in ogenschouw te nemen dat voorlichting over drugs bij evenementen tot gevolg kan hebben dat bij jongeren het beeld ontstaat dat het gebruik van drugs erbij hoort. Er wordt getipt dat de instelling van verslavingszorg de gemeente kan bijstaan bij deze afweging.

Projectleider Ferry Goossens: "De maatregelen concentreren zich op het voorkomen van gezondheidsincidenten in plaats van het voorkomen van alcohol- en drugsgebruik. Daar ligt namelijk niet onze winst. Dus wij adviseren bijvoorbeeld dat er korte lijntjes komen tussen de festivalorganisatie en het ziekenhuis."

Als praktijkvoorbeeld wordt gemeente Amsterdam genoemd, die er voor gekozen heeft om voorlichting over drugs als voorwaarde te stellen voor het verlenen van een vergunning aan dance-events.

Maatregelen
Goossens wil met de richtlijn gemeenten en andere partijen ondersteunen met het beleid van evenementen en festivals op het gebied van alcohol en drugs. De keuzes voor de maatregelen zijn volgens Goossens gebaseerd op ervaringen in de praktijk.

"Het werd tijd om die informatie te bundelen. Er is een enorme groei gaande: steeds vaker vinden evenementen plaats. Je hebt een handboek voor de organisatie van een evenement, maar niet op het gebied van alcohol en drugs. Wij willen de betrokken partijen graag helpen met de praktische uitvoering voor, tijdens en na het evenement. Hoe zet de gemeente zijn middelen effectief in?"

Sommige maatregelen zijn wettelijk verplicht, anderen zijn opgesteld vanuit het oogpunt van volksgezondheid. De mix van regelingen die wordt gekozen is het liefst het resultaat van overleg tussen de belangrijkste stakeholders. In dit geval gemeente, GGD, GHOR, politie, OM, organisatoren van evenementen en verslavingszorg.

De nieuwe richtlijn wordt donderdag op het Alcohol & Drugscongres in Amersfoort, in bijzijn van staatssecretaris Van Rijn, gelanceerd en nader toegelicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden