PlusStraatbeeld

Trilbank in Amsterdamse Bos is ook voor sceptici een wonderlijke ervaring

De Amsterdammer wordt steeds ­vaker getrakteerd op tijdelijke kunst die wél de moeite waard is. Zo ook The Sky-Earth Observatory van de Amerikaanse kunstenaar Mark Bain, te vinden in het Amsterdamse Bos.

Wie nietsvermoedend gaat zitten, wordt verrast door plotseling trillende billen.Beeld Carly Wollaert

Goedbeschouwd heeft een tijdelijk kunstwerk altijd iets tragisch. Is het werk geslaagd, dan is het doodzonde dat het op een gegeven moment weer moet verdwijnen. Is het broddelwerk, dan is de zinloosheid van de kunst in kwestie bijkans ondraaglijk: iedereen is blij dat de lelijke onzin uit het straatbeeld is verdwenen.

Gelukkig wordt de Amsterdammer steeds ­vaker getrakteerd op tijdelijke kunst die wél de moeite waard is. Meer en meer kunstinitiatieven lijken tegenwoordig de kans te krijgen om vooral in parken en op pleinen een origineel stempel met een houdbaarheidsdatum op de omgeving te drukken.

Of dat nu een zeer precies geconstrueerde olifant van verroest staal in het Westerpark is of een geestig winkeltje in waardeloze spullen op het Mercatorplein: de mogelijkheden en mate van creativiteit lijken juist bij de tijdelijke initiatieven hoog te liggen.

Trillingen
Je hebt niet meteen door dat The Sky-Earth Observatory op de speelweide in het Amsterdamse Bos een vibrerend kunstwerk is. Op het gras ligt een grote doos van zwart multiplex die oogt als een omgekukelde monoliet uit 2001: A Space Odyssey.

Maar wie er nietsvermoedend op gaat zitten, wordt verrast door plotseling trillende billen. De trillingen werken, volgens het begeleidend schrijven tenminste, 'verzachtend bij reumatoïde artritis, immobiliteit en pijn, en kunnen zelfs een spirituele ervaring bieden'.

Vooral bij dat laatste moet je moeite doen niet meteen met de ogen te rollen, maar het is wel ­typerend voor de maker, de Amerikaanse kunstenaar Mark Bain. Hij houdt zich in veel van zijn werk bezig met trillingen: zo brengt hij hele gebouwen aan het schudden, in de overtuiging dat de vibraties bepaalde gebieden in je lichaam in beweging zetten waar je zelf niet bij kunt.

Zelfs als dat allemaal onzin is, is het idee achter de Sky-Earth Observatory leuk en slim: het zet ­namelijk de storende herrie van overvliegende vliegtuigen om in een therapeutische massage.

The Sky-Earth Observatory (****)

Waar Speelweide Amsterdamse Bos

Elke keer dat een vliegtuig met donderend ­geraas over de speelweide vliegt, pikken sensoren en microfoons in een naastgelegen boom het ­geweld op. Via kabels in de grond wordt dat ­omgezet in banktrillingen, zodat iets negatiefs (vliegtuigherrie) omgebogen wordt naar iets positiefs (fysieke weldaad).

Spirituele ervaring
De bank trilt niet bij vliegtuigen alleen: ook als je met een tak op de boom slaat, voelt degene die op de bank zit of ligt dat onmiddellijk. Zachter omgevingsgeluid zorgt voor zachtere trillingen. Zodoende trilt de bank continu, maar in verschillende gradaties.

Dat zal alleen in het geval van de hypergevoeligsten onder ons een spirituele ervaring op kunnen leveren, maar ook voor doorgewinterde sceptici is de trilbank een prettig-wonderlijke ervaring in de hoe-kom-je-eropcategorie.

Jammer dat hij over een maand alweer wordt ­gesloopt: op 16 juli is het wat vibreren in de buitenlucht betreft alweer afgelopen in het Amsterdamse Bos.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden