Update

Trichet 'dicteert' hervormingen Italië in geheime brief

De president van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean-Claude Trichet heeft vorige week een geheime brief aan de Italiaanse regering gestuurd waarin hij 'dicteert' hoe het land economisch hervormd moeten worden. Dat meldt het Italiaanse dagblad Corriere della Sera vandaag.

AP/Redactie
Jean-Claude Trichet, de president van de Europese Centrale Bank. Beeld ap
Jean-Claude Trichet, de president van de Europese Centrale Bank.Beeld ap

Volgens de krant heeft de Italiaanse centralebankpresident Mario Draghi, die Trichet later dit jaar opvolgt, de brief eveneens ondertekend. De krant zegt echter niet hoe het aan de informatie komt en citeert niet rechtstreeks uit de brief.

Maatregelen
In de brief zou staan welke maatregelen er moeten worden genomen en wanneer deze moeten worden geïmplementeerd, aldus de krant. De suggesties van de ECB zouden een voorwaarde vormen voor de centrale bank om Italiaans staatspapier in te kopen.

Eerder vandaag maakte Trichet bekend dat de ECB Spaanse en Italiaanse staatsobligaties gaat opkopen.

Vlotte privatisering
Volgens de Italiaanse krant stelt de brief onder meer privatiseringen voor van gemeentelijke diensten als de vuilnisophaaldienst en het openbaar vervoer. Ook zou de arbeidsmarkt moeten worden hervormd, onder andere om de extreme ongelijkheid tussen jongeren en ouderen te verminderen.

Jongeren hebben in Italië meestal flexibele contracten en een laag salaris, terwijl oudere werknemers juist totale bescherming genieten.

Extra belasting
In een interview met de krant eiste vakbondsleider Susanna Camusso duidelijkheid over de voorwaarden van de ECB. Ze maakte ook duidelijk dat de vakbonden in geen geval een akkoord zullen accepteren dat enkel bezuinigingen omvat. Camusso wil ook een extra belasting voor rijke burgers.

De sociaal-democratische oppositieleider Pierluigi Bersani riep de regering direct ter verantwoording na de onthulling van de Corriere della Sera. 'Wat vragen de ECB en de internationale instituties werkelijk van ons? Een regering die onder curatele staat zou tenminste moeten vertellen hoe de situatie ervoor staat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden