Tribunaal: Rusland moet crew en schip laten gaan

Het Internationale Zeerechttribunaal in Hamburg heeft besloten dat Rusland het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en de bemanning tegen een borgsom van 3,6 miljoen euro moet laten gaan. De Russen moeten schip en crew bevoorraad en wel vrijlaten, zolang de arbitragezaak die Nederland heeft aangespannen tegen Rusland niet voorbij is. Nederland stapte eerder deze maand naar het tribunaal omdat het vond dat Rusland de activisten onrechtmatig vasthield.

Redactie/ANP
Rechters van het Internationaal Zeerechttribunaal Beeld afp
Rechters van het Internationaal ZeerechttribunaalBeeld afp

Zodra de 3,6 miljoen euro is betaald, moeten de crew en het schip Rusland en de wateren daaromheen direct kunnen verlaten. Zowel Nederland als Rusland mogen geen acties ondernemen die de situatie in het conflict rondom het Greenpeaceschip dat onder Nederlandse vlag vaart, verergeren.

Rusland erkent de uitspraak echter niet. Het Internationaal Zeerechttribunaal heeft niet de bevoegdheid om over het opbrengen van de Arctic Sunrise en opvarenden te oordelen, verklaarde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie.

Het ministerie wijst erop dat Rusland in 1997 het zeerechtverdrag van de Verenigde Naties slechts gedeeltelijk heeft ondertekend. Het land erkent geen besluiten die de nationale soevereiniteit aantasten. Bovendien hebben het schip en de bemanning de internationale en Russische wetgeving geschonden, aldus het ministerie.

De Russische regering zal het oordeel van het tribunaal onderzoeken en later met een uitgebreide reactie komen, zo laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Belangrijkste punt
Volgens Advocaat Liesbeth Lijnzaad van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het tribunaal het belangrijkste punt van Nederland onderschreven: onmiddellijke vrijlating van de Arctic Sunrise en haar 30-koppige bemanning, onderschreven. De uitspraak dat Nederland hiervoor een borg van 3,6 miljoen euro moet betalen gaat Buitenlandse Zaken eerst nader bestuderen.

Tweede Kamerleden reageerden blij op het nieuws. 'Dit is een steun in de rug', zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke, die nog wel 'voorzichtig optimistisch' is. 'Rusland heeft zich in deze zaak verder nog niet laten zien en er speelt ook nog een diplomatiek traject, maar dit doet geen afbreuk aan de Nederlandse positie. Nederland heeft voorzichtig geopereerd en juist daarom is het belangrijk dat er langzaam maar zeker stapjes worden gezet.'

Philip Ball, een van de 30 Greenpeace-activisten die werd opgepakt in Rusland. Beeld reuters
Philip Ball, een van de 30 Greenpeace-activisten die werd opgepakt in Rusland.Beeld reuters

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes noemt de uitspraak van het tribunaal helder. Nu is het volgens hem zaak dat de Russische president Vladimir Poetin niet alleen genadig is, maar zijn verplichtingen ook gewoon nakomt.

Protest bij boorplatform
Het schip van Greenpeace werd in september na een protest bij een boorplatform in de buurt van Nova Zembla geënterd door de Russische autoriteiten. De bemanning is aangeklaagd wegens piraterij. De meeste opvarenden onder wie twee Nederlanders werden vrijdag op borgtocht vrijgelaten.

Het schip vaart onder Nederlandse vlag. Nederland eiste dat de aanklachten tegen de bemanningsleden van het schip werden ingetrokken en dat de Arctic Sunrise en de opvarenden Rusland mochten verlaten.

Het schip werd in september geënterd door de Russische kustwacht en naar de haven van Moermansk gesleept na een protest tegen een boorplatform. Het schip ligt daar nog.

De dertig bemanningsleden van het schip werden opgepakt door de Russische kustwacht toen ze een poging deden een Russisch olieplatform te bezetten. Volgens de milieuorganisatie verkeert het olieplatform in zeer slechte staat, waardoor er een risico bestaat op een milieuramp. Rusland klaagde de bemanning eerst aan op verdenking van piraterij, later kwam daar de beschuldiging van 'hooliganisme' bij. Of de aanklacht van piraterij nog staat is onduidelijk. De Russen lieten vandaag, net als tijdens de hoorzitting, verstek gaan.

Vandaag kwam het grootste deel van de bemanning, waaronder twee Nederlanders, op borgtocht vrij. Alleen een Australische activist zit nog vast. De rechter in Sint-Petersburg besloot deze week dat de aangeklaagde activisten niet langer in voorarrest hoefden te zitten als Greenpeace een borg van omgerekend 43.000 euro per persoon zou betalen. De milieuorganisatie heeft direct betaald. De vrijgelaten activisten mogen echter de stad niet verlaten zolang de strafzaak tegen hen nog loopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden