Tribunaal klaagt vier leiders Rode Khmer aan

Rode Khmer strijders in de straten van Phnom Penh in 1975. Foto EPA Beeld
Rode Khmer strijders in de straten van Phnom Penh in 1975. Foto EPA

PHNOM-PENH - Cambodja's VN-tribunaal heeft donderdag vier voormalige leiders van de Rode Khmer aangeklaagd wegens volkerenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Rechter You Bunleng heeft dat gemeld op een persconferentie.

Onder de aangeklaagden bevindt zich het hoogste nog levende lid van het regime, de 84-jarige Nuon Chea. Hij staat bekend staat als 'Broeder Nummer Twee'. Hij was de rechterhand van de inmiddels overleden Rode Khmer-oprichter Pol Pot.

Volgens onderzoekers is er bewijs dat Nuon Chea een belangrijke rol speelde bij de executies die de Rode Khmer op grote schaal onder de bevolking uitvoerde. Nuon Chea gaf zich in 1998 over aan de regering van premier Hu Sen die hem gratie verleende. Nuon Chea heeft erkend dat de Rode Khmer veel slachtoffers heeft gemaakt. Hij heeft steeds gezegd dat hij niet genoeg macht had de moorden te stoppen.

Chea moet in 2011 terechtstaan, net als de vroegere minister van Buitenlandse Zaken Ieng Sary ('Broeder Nummer Drie'). De 84-jarige Ieng Sary is een in Frankrijk opgeleide communist. Als minister van Buitenlandse Zaken was hij het voor de wereld zichtbare gezicht van Cambodja toen dat land door de Khmer Rouge van de buitenwereld werd afgesloten. Ieng Sary haalde veel hoog opgeleide Cambodjanen die het land waren ontvlucht over om terug te komen. Velen van hen werden vervolgens geëxecuteerd of stierven op de beruchte 'killing fields' aan honger of uitputting. Hij werd in 2007 opgepakt. Sinds zijn arrestatie is zijn gezondheid verslechterd.

De andere twee kopstukken van de Rode Khmer die vermoedelijk in 2011 terecht moeten staan zijn Ieng Thirith en Khieu Samphan. De 78-jarige Ieng Thirith is de echtgenote van Ieng Sary. Zij was de hoogste vrouwelijke leider van de Rode Khmer en minister van Sociale Zaken.

De 79-jarige Khieu Samphan was staatshoofd van het regime van de Rode Khmer. De in Parijs opgeleide Khieu stond in de jaren vijftig van vorige eeuw aan de wieg van het regime van Pol Pot.

De communistische Rode Khmer regeerde Cambodja tussen 1975 en 1979 op keiharde wijze. Volgens schattingen is het bewind verantwoordelijk voor de dood van 1,7 à 2 miljoen inwoners. Na de val van het regime hield de groep rond Pol Pot nog lang stand in de jungle. (ANP/AFP)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden