Tribe of Noise zet Buma/Stemra aan de kant

AMSTERDAM - Tribe of Noise, de Amsterdamse muziekdienst waar artiesten rechtenvrij hun muziek kunnen aanbieden, gooit het over een andere boeg. Naast het onderbrengen van de aangesloten artiesten bij filmmakers, gamebedrijven of reclamebureaus, gaat Tribe de muziek op de site ook aanbieden aan de horeca, winkels en bedrijven die hun werknemers muziek tijdens het werk voorschotelen.

Oprichter Hessel van Oorschot is helemaal niet ongelukkig met de toeloop op Tribe. ''We hebben nu zo'n zesduizend componisten en songwriters. We stellen hen voor aan bedrijven die op zoek zijn naar rechtenvrije muziek en vice versa. Dat gaat heel goed, maar daar rookt de kachel natuurlijk niet van.''

Met twee partners wil Tribe nu winkels, horeca en bedrijven trekken, die muziek aan het publiek voorschotelen. Die bedrijven moeten daarvoor normaliter flink betalen aan auteursrechtenorgansaties Buma en Sena - die jaarlijks circa honderd miljoen euro aan rechtenvergoedingen binnenhalen en dat bedrag verdelen onder rechthebbenden. Een kleine kroeg betaalt zo achthonderd euro per jaar voor een muzieklicentie, een middelgroot bedrijf vijftienhonderd euro voor de achtergrondmuziek voor zijn werknemers, en een doorsnee winkel 450 euro om zijn klanten te vermaken.

Tribe of Noise biedt zijn rechtenvrije muziek voor 300 euro per jaar aan, plus een eenmalige investering van tweehonderd euro in een internetradio.

''Eén van onze partners levert de internetradio's en sluit ze aan, wij leveren de muziek en een andere partner (het Amsterdamse Stream wise) mixt daar, in een bepaald genre, een continue stroom muziek van.'' Er zijn nu drie genres beschikbaar (top40, mainsteram en easy listening), maar Tribe wil veel meer muziekstromen beschikbaar stellen.

De drie partners delen de abonnementskosten van 25 euro per maand. ''Wij delen ons deel van de vergoeding weer met de geselecteerde muzikanten. Omdat we precies weten wie waar wordt gedraaid, kunnen we exact uitkeren. Buma kan nooit zo nauwkeurig verdelen, als wij.'' Muzikanten moeten zich volgens Van Oorschot 'niet heel veel' voorstellen van die vergoeding. "Maar het kan hen wel op weg helpen."
Met Buma en Sena is volgens Van Oorschot de afspraak gemaakt dat gebruikers bij controle een certificaat kunnen overleggen dat ze alleen rechtenvrije muziek draaien. ''Zolang ze zich daar strikt aan houden en niet tussendoor ook de radio aanzetten, zijn ze af van rechten.''

Van Oorschot wil met Muziektijdenshetwerk en met andere diensten de activiteiten van Tribe of Noise overeind houden. ''Het gaat ons erom aandacht te krijgen voor onze deelnemers en als bedrijf te profiteren van de deals die ze bereiken.'' (HERMAN STIL)

www.tribeofnoise.com
www.muziektijdenshetwerk.nl

De speler van Tribe of Noise Beeld
De speler van Tribe of Noise
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden