Triatleet Maso mag naar Olympische Spelen

Triatleet Mohamad Maso, eerder naar Nederland gevlucht, heeft zich geplaatst voor de Olympische ­Spelen. In Tokio maakt hij gebruik van het enige startbewijs dat Syrië krijgt toegewezen.

Thomas Sijtsma
null Beeld Hollandse Hoogte / Olaf Kraak Fotografie
Beeld Hollandse Hoogte / Olaf Kraak Fotografie

Na het positieve besluit van de Syrische sportbond werd het Maso (27) na maanden van onzekerheid allemaal even te veel. Tegen zijn gewoonte in miste hij de afgelopen dagen zelfs een training. In plaats daarvan lag hij een paar uur in bed naar het niets te staren. “Niemand kan zich voorstellen hoe dit voelt,” zegt Maso aan de telefoon. “Niemand begrijpt wat ik heb meegemaakt. Ik kan het gewoon niet uitleggen.”

Voortdurende oorlog

Zijn reis begon ruim vijf jaar geleden bij de grensovergang van Syrië en ­Libanon. Als getalenteerd triatleet wilde Maso naar de Spelen, maar door de voortdurende oorlog in zijn ­thuisland bleek trainen onmogelijk.

Maso belandde in Nederland zonder geld, materiaal en begeleiding, maar bezat nog het belangrijkste: wilskracht. Een groep mensen verzamelde zich om hem heen voor ondersteuning. In een eindeloze reeks van wedstrijden moest Maso de afgelopen jaren zorgen dat hij de beste Syriër op de wereldranglijst werd. Geen sine­cure, want Mohamad Alsabbagh, nu als vluchteling in Canada, zat hem op de hielen. Deze maand beslechtte Maso de strijd in Tunesië en Egypte.

Groen licht

Alleen het IOC en de Syrische bond moesten nog groen licht geven. Dat duurde heel lang, tot groot ongenoegen van Maso, die dagelijks een keer of honderd op zijn telefoon keek voor het verlossende bericht. Toen dat kwam, voelde het onwerkelijk. Hij leefde gescheiden van zijn ouders, verloor familieleden in de oorlog en volgde op spartaanse wijze zijn trainingsschema’s. De beloning komt op 26 juli: namens Syrië mag hij deel­nemen aan de olympische triatlon.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden