PlusProfiel

Trevor Noah: eeuwige outsider met lastige erfenis

De Zuid-Afrikaanse comedian Trevor Noah (32) staat zondag in de Heineken Music Hall. Een profiel van Noah, die bij The Daily Show presentator Jon Stewart opvolgde.

Noah op de set van de Daily ShowBeeld Evan Agostini/Invision/AP

Echt soepel liep dat niet, bij RTL Late Night, woensdagavond. De Zuid-Afrikaanse comedian en The Daily Show-presentator Trevor Noah schoof aan omdat hij morgen in Heineken Music Hall staat met zijn nieuwe stand-upcomedyshow. Een gast van statuur, zeker, maar Humberto-vervanger Peter van der Vorst had meer oog voor het 25-jarig RTL-jubileum van Carlo Boszhard. Verder dan wat gebep over De Wallen kwam het nauwelijks, al werd wel opgemerkt dat 'Apartheid' in Zuid-Afrika en Nederland op dezelfde manier wordt uitgesproken.

Een gemiste kans, aangezien de aanwezigheid van Noah een mooie gelegenheid had kunnen zijn een complete uitzending aan hem te wijden, zoals eerder gebeurde bij George Clooney en Pharrell Williams.

Eind september beleefde Noah zijn eerste uitzending van The Daily Show, als opvolger van de legendarische Jon Stewart. Die was een paar maanden eerder nog met veel bombarie uitgezwaaid: Bruce Springsteen speelde in Stewarts laatste uitzending een moppie en ook de pers nam lyrisch afscheid van Stewart, die het na zestien jaar tijd vond voor nieuw, fris bloed. Noah kwam in die laatste uitzending ook al even voorbij - de ogen van pers, kijkers en collega's priemend in zijn rug. Tijdens zijn eerste uitzending probeerde Noah wat van de immense druk weg te halen: "Ik hoop dat jullie Jon Stewart niet zien als een oude kerel die zijn complete erfenis aan een ventje uit Afrika heeft geschonken."

Moeilijke taak
Toch was er meteen veel kritiek: Noah zou meer van zich af moeten bijten en The Daily Show zou zijn politieke belang verliezen. Jon Stewart toonde zich every inch a gentleman en hield zich afzijdig. Noah, deze week in de Volkskrant: "Ik denk dat hij vooral wil dat ik een eigen stijl ontwikkel en juist geen kopie van hem word. Daarom ben ik gek op die kerel."

Dat het desondanks een moeilijke taak was om Stewarts erfenis te vervullen, was ook Noah helder. Maar als eeuwige outsider zag hij ook de mogelijkheden. Het is inmiddels een bekend verhaal: Noah werd geboren in Johannesburg ten tijde van de Apartheid. Zijn moeder is een zwarte Zuid-Afrikaanse, zijn vader een blanke Zwitser - destijds een verboden combinatie. "Maar," zei Noah vaker, "je weet dat Zwitsers chocolade niet kunnen weerstaan." In de documentaire You laugh but it's true, die op Netflix is te zien, keert hij, vlak voordat hij zijn allereerste soloshow (2011) speelt, terug naar het getto van Soweto, waar hij opgroeide. Pijnlijk zijn de gesprekken met collega-komieken in Zuid-Afrika - allen blank - die hun afkeuring uitspreken over een 'man met een kleurtje' die de arrogantie heeft zichzelf stand-upcomedian te noemen. Dat hij daarbij ook nog eens rassengrapjes maakt, was abject.

Zijn status als buitenstaander is eigenlijk nooit veranderd. Hij spreekt Engels, Afrikaans, Sotho, Xhosa, Zulu, Tsonga, wat Duits en kan een Nederlandse dronkenlap vertolken. "Toch ben ik nergens thuis. Dat is niet erg. Als je tot geen enkele groep behoort, kun je zeggen wat je wilt."

Zwarte Piet
Voor de kijkcijfers betekende het allemaal nog niet veel goeds. Eind mei werd veertig procent daling gecommuniceerd ten opzichte van het Stewarttijdperk. Wel weet Noah een jonger publiek aan te spreken dan de vijftiger die de gemiddelde kijker was in Stewarts tijd. Noah, daarover: "Maar de kijkcijfers zijn stijgende, in de Verenigde Staten en daarbuiten ook. Dit is wat ik altijd heb willen doen en waar ik hard voor heb gewerkt. Als ik daarmee ook nog eens nieuw publiek aantrek, ben ik zielsgelukkig."

Desondanks is zijn show in de Heineken Music Hall niet helemaal uitverkocht. Wel kondigde Noah al aan het te willen hebben over de lange band tussen Zuid-Afrika en Nederland, met al zijn hoogte- en dieptepunten. Geert Wilders - een Draco Malfidus van middelbare leeftijd - nam hij eerder al op de korrel. "Hoe gemeen een Nederlandse politicus zich ook uit, de man moet altijd nog op de fiets naar huis." Oh, en dan de Zwarte Pietdiscussie. Die volgt hij met aandacht. Misschien kan een buitenstaander de boel lijmen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden