'Treurig dat wet er na 34 jaar nog niet ligt'

'Het is treurig dat minister-president Dries van Agt 34 jaar geleden naar aanleiding van het ongeval bij DSM al vaststelde dat er een wet Fysieke Veiligheid moet komen. De komst van zo'n wet adviseert de Onderzoeksraad voor Veiligheid nu weer, maar kwam er eerder dus niet', stelt emeritus hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale dinsdag na publicatie van het OVV-rapport over Odfjell.

Archieffoto Beeld anp
ArchieffotoBeeld anp

Ale stelt zich de vraag wat bestuurders en politici al die tijd hebben gedaan. 'We zijn 34 jaar eigenlijk niets opgeschoten', concludeert hij. In die wet moet precies worden geregeld waar bedrijven aan moeten voldoen als het gaat om de veiligheid van de omgeving en eigen werknemers.

'Het vervelende is dat er in die onderzochte periode van de raad, 2000 tot 2012 wel een en ander is gebeurd, zoals de rampen in Enschede en Chemie-Pack. Iedere keer werd beloofd het toezicht te verbeteren, maar in die periode van 2000 tot 2012 is het in ieder geval bij de toezichthouder DCMR alleen maar slechter geworden', stelt Ale. Hij twijfelt of het helpt als verantwoordelijken opstappen. Volgens hem zijn ze allemaal slachtoffer van de omstandigheden.

Hij wijst op de te nauwe banden tussen de inspectiediensten en bedrijven. 'Als ondernemers gaan piepen, wordt er water bij de wijn gedaan. Pas als de media massaal op een onderwerp duiken, gaat het veranderen. Zo zie je maar dat journalisten in dit soort processen een belangrijke rol spelen.' Ale onderschrijft de visie dat bedrijven ook van economische betekenis zijn voor een regio en land en dat daarom niet te snel wordt ingegrepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden