Lezersbrief

‘Trek meer geld uit voor handhaving ’s nachts’

VVD’ers Rik Torn en Raphaël van Kraaij betogen dat overlastgevers in de nacht vrij spel hebben zonder handhavers.

Handhaver aan het werk Beeld ANP
Handhaver aan het werkBeeld ANP

Vorige week maakte het ­gemeentebestuur bekend dat zij minder handhavers inzet na twee uur ’s nachts. Hierdoor zijn er meer handhavers op straat in de avond, door de nachtdienst naar voren te halen. Het stadsbestuur strooit ons echter zand in de ogen door te zeggen dat de piek van de drukte in de binnenstad ­eerder op de avond is.

Efficiënte inzet van handhaving is een prima doel, maar ze leiden op ­deze manier de aandacht af van het gat dat in de nacht valt, wanneer handhaving juist nodig is. Dat hebben we de afgelopen jaren in pilots rondom de uitgaanspleinen ervaren. Dit alles toont het echte ­probleem aan: een gebrek aan handhavers en onvoldoende investeringen om dat op korte termijn op te ­lossen.

De gemeente voorziet minder kans op incidenten tussen ongewapende handhavers en beschonken ruzie­makende mensen op straat. Logisch, want er kan geen confrontatie zijn met handhavers die niet op straat zijn. Wat rest: overlast voor de buurt.

Overlastgevers vrij spel geven, dat is toch het probleem omdraaien? De échte oplossing is simpel: méér geld voor méér handhavers. Op die ­manier dekken we het gat dat de ­gemeente nu creëert af. Deze handhavers moeten wel de goede uitrusting hebben, zoals pepperspray, om hun werk te doen, want de veiligheid van boa’s in de nacht mag niet in het geding zijn.

Dit college stelt in het coalitie­akkoord Een nieuwe lente overlast te willen aanpakken. We voorzien slechts een barre winter voor de ­leefbaarheid van onze binnenstad­bewoners. Hopelijk komen burgemeester en college tot inkeer.

Rik Torn, gemeenteraadslid namens de VVD, en Raphaël van Kraaij, stadsdeelcommissielid Centrum ­namens de VVD

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden