Treiteraar straks ook in koophuis niet meer onaantastbaar

Amsterdam wordt nog strenger voor bewoners die buren treiteren. Er komen meer plekken voor containerwoningen voor treiteraars, die in extreme gevallen zelfs hun koophuis uit moeten.

Marc Kruyswijk en Sophie van Oostvoorn
null Beeld Valerie Geelen
Beeld Valerie Geelen

De gemeente Amsterdam heeft zes locaties aangewezen waar containerwoningen kunnen komen voor gezinnen die hun buren terroriseren. Burgemeester Van der Laan wil bovendien dat het rijk het hem gemakkelijker maakt treiteraars uit een koopwoning te verwijderen.

De locaties moeten op enige afstand van woonbuurten liggen, schrijft Van der Laan vandaag in een brief aan de gemeenteraad. Het staat nog niet vast dat er ook echt containerwoningen komen, maar indien nodig moeten de containers snel kunnen worden geplaatst.

In 2013 gebeurde dat met de beruchte familie Dimitrov, die jaren haar buren in Noord had geterroriseerd. De Dimitrovs wonen nu verspreid over Nederland; hun containerwoning op het Zeeburgereiland is weggehaald.

Bouwlocaties
De eerste stadsdelen die nu in aanmerking komen voor een containerwoning, zijn Zuid en West. De locaties op de Anthony Fokkerweg en in de Generatorstraat worden bouwrijp gemaakt. Ook voor de Oude Haagseweg in Nieuw-West, de Meerkerkdreef in Zuidoost, de Internetstraat in Noord en de Westhavenweg in het Westelijk Havengebied worden vergunningen aangevraagd voor containers. Oost huisvestte in 2013 dus al een containerwoning op Zeeburg en is nu op zoek naar een nieuwe locatie.

Uit de Jaarrapportage Treiteraanpak 2014 blijkt dat de gemeente wil doorgaan op de ingeslagen weg. Van der Laan zegt dat dit noodzakelijk is als je ziet 'hoe diep treitersituaties ingrijpen in het leven van slachtoffers, zeker als ook de veiligheid en de gezondheid van hun kinderen in het geding is'. Kern is dat als de situatie niet verbetert, niet het slachtoffer, maar de treiteraar verhuist.

Koopwoning
In één geval woonde een treiteraar in een koopwoning. Uitzetting was bijzonder gecompliceerd, doordat iemand alleen in zeer uitzonderlijke omstandigheden uit zijn eigen huis kan worden uitgezet. Uitkopen is ook lastig, omdat de treiteraar hiermee mogelijk wordt beloond voor slecht gedrag. Van der Laan hoopt dat het rijk de wet verandert om de uitzetting van eigenaren te vergemakkelijken.

Opvallend is dat vorig jaar aanmerkelijk minder potentiële treiterzaken werden gemeld: 59. In 2013, het eerste jaar van de aanpak, waren er 153 zaken. De daling kan onder meer zijn veroorzaakt doordat er minder lastige zaken 'op de plank lagen', maar ook kampte de gemeente met personele problemen, waardoor het voor politie en corporaties niet helder was waar ze zaken konden aanmelden.

Absolute koploper in treiterzaken is stadsdeel West, dat tot nu toe 17 gevallen kent. In totaal is in de stad van 38 gezinnen vastgesteld dat er sprake was van treiterzaken. Stadsdeel Nieuw-West heeft nog zeven zaken in onderzoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden