Update

Treinverkeer ontregeld na dag vol sneeuwellende

Forse sneeuwval heeft Nederland gisteren ontregeld. Vrijwel het hele land sneeuwde onder, waardoor extreem lange files ontstonden en de treinenloop grote problemen kende. Het treinverkeer ondervond vannacht na 1 uur nog steeds hinder van het winterweer.

Redactie / ANP
Gestrande reizigers staan in de rij bij de informatiebalie op Utrecht Centraal Station. © ANP Beeld
Gestrande reizigers staan in de rij bij de informatiebalie op Utrecht Centraal Station. © ANP

Treinreizigers moesten rekening houden met vertragingen en een extra overstap. ProRail zei 'met man en macht te werken om zo veel mogelijk treinen te laten rijden, zodat iedereen op zijn bestemming komt'. Vooral rond de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag was de reistijd langer. Tussen Ede-Wageningen en Driebergen Zeist reden helemaal geen trein als gevolg van een wisselstoring.

ProRail verwachtte vanaf vanochtend volgens een normale dienstregeling te kunnen rijden.

Snelwegen
De problemen op de snelwegen duurden tot ver in de avond. Het treinverkeer kwam ook weer op gang, maar vooral in het midden en westen van Nederland bleven er nog lang problemen met de treinenloop. 'De treinen rijden net zo lang totdat iedereen zijn plaats van bestemming heeft bereikt', verzekerden de NS en ProRail vrijdagavond.

De ANWB verwachtte voor vandaag weinig problemen en ging ervan uit dat de snelwegen normaal berijdbaar zijn. 'Maar de lokale wegen zullen lang niet allemaal sneeuw- en ijsvrij zijn', aldus een woordvoerder. 'Heel voorzichtig rijden dus.' Het treinverkeer rijdt vandaag waarschijnlijk zonder problemen.

Rijkswaterstaat en de provincie Zeeland staakten vrijdag het strooien op de wegen, omdat het te koud is geworden. Als de temperatuur onder de -7 graden Celsius komt, werkt strooizout niet meer. De buitentemperatuur liep gisteravond terug richting -10. De politie raadde iedereen in de provincie af de weg op te gaan. Vandaag rond 10.00 uur gaan inspecteurs van de provincie en Rijkswaterstaat de weg op om te controleren of er weer gestrooid kan worden.

Files
Op het hoogtepunt stond gisteren op de wegen 831 kilometer. Daarmee stond deze spits op de vierde plaats in de ANWB-file top 10 aller tijden. Rijkswaterstaat waarschuwde voor 'gevaarlijke rijomstandigheden' en riep samen met de ANWB voorlopig niet meer de weg op te gaan en een noodzakelijke reis nog wat uren uit te stellen.

Rond 6.00 uur 's ochtends viel de eerste sneeuw. In de provincies Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland sneeuwde het intensief. Dat gold later ook voor Utrecht en Flevoland. Het sneeuwfront trok langzaam van het noorden naar het zuiden. De sneeuwbuien duurden gemiddeld 3 tot 4 uur. Rond half 6 was de sneeuwval uit ons land getrokken, maar het KNMI waarschuwde nog wel voor gladheid door sneeuwresten en een lokale sneeuwbui.

Stations
Op de centrale stations van Utrecht en Amsterdam zag het vrijdag zwart van de mensen. Aan het begin van de avond kwam het treinverkeer weer op gang. Dat was op Utrecht CS vastgelopen door kapotte wissels. Door brokken ijs op de wissels werkten ze niet meer.

Volgens ProRail kostte het tijd om dat te repareren en stapelden de vertragingen zich daardoor snel op. De spoorbeheerder vindt het nog te vroeg om te zeggen of er vrijdag fouten zijn gemaakt.
De politiek en reizigers uitten harde kritiek op de NS en ProRail. Reizigers klaagden over de informatievoorziening, onder meer op Twitter.

Reizigersorganisatie Rover noemde de vertragingen belachelijk en onaanvaardbaar. De VVD wil, net als de PVV en GroenLinks, met spoed praten over het vastgelopen treinverkeer. Ook op de weg was het chaos. De sneeuw veroorzaakte meerdere ongevallen, waaronder een ongeluk op de A28.

Schiphol
Op Schiphol moeten passagiers eveneens rekening houden met vertragingen. Als gevolg van de sneeuwval komen er per uur minder vliegtuigen binnen en kunnen er ook minder vertrekken, aldus een woordvoerder. Het Rode Kruis was vannacht met twintig vrijwilligers aanwezig om de circa duizend gestrande reizigers bij te staan. Ook werden gestrande passagiers in hotels opgevangen. De luchthaven zorgde voor luchtbedden voor passagiers die niet meer in een hotel terecht konden.

Het voetbal in de Jupiler League werd ook door de sneeuw getroffen. De KNVB gelastte alle wedstrijden in deze competitie af. De velden zijn onbespeelbaar. Verder gaat de Blokzijler Merentocht niet door. Er is zoveel sneeuw gevallen dat het parcours niet meer veilig kan worden geveegd.

De borden op Utrecht Centraal kondigden vandaag tijdelijk geen treinen aan. © ANP Beeld
De borden op Utrecht Centraal kondigden vandaag tijdelijk geen treinen aan. © ANP
Chaos op de Nederlandse wegen. Beeld anp
Chaos op de Nederlandse wegen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden