Update

Treinbotsing België eist zeker 18 levens

Foto ANP Beeld
Foto ANP

BRUSSEL - In Buizingen, een deelgemeente van Halle, zijn twee passagierstreinen frontaal op elkaar gebotst. Volgens het provinciaal crisiscentrum zijn er 18 doden: 15 mannen en 3 vrouwen. Dat is in ieder geval geen definitief dodental, zegt het centrum. Dirk Pieters, de burgemeester van Halle, spreekt van minstens 20 doden en wil het cijfer van het crisiscentrum niet bevestigen. Lode De Witte, gouverneur van Vlaams-Brabant, heeft het over 12 doden "maar het dodentol kan nog oplopen".

Bekijk meer afbeeldingen van de rampplek

Volgens Brusselse parketwoordvoerder Jos Colpin zijn er een twintigtal doden en een tachtigtal gewonden. Het crisiscentrum spreekt van 55 gewonden, elf van hen zijn er zeer zwaar aan toe. Bij de slachtoffers zijn er ook een aantal waarbij de situatie "toch wel ernstiger is dan vermoed", gaf De Witte aan. Uit één wagon worden nog altijd dodelijke slachtoffers geborgen, dat kan nog tot vanavond laat duren. Het ongeval gebeurde rond 8:30 uur in volle ochtendspits.

Rood sein
De trein uit Leuven zou een stoplicht hebben genegeerd. Dat heeft gouverneur op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie aangegeven. De andere trein - op de lijn Quiévrain-Luik - heeft volgens de informatie van de gouverneur wel correct de signalen gevolgd. De trein stopte zoals voorzien in Buizingen, maar reed met een vertraging van ongeveer tien minuten. Het was die trein die in de flank gegrepen werd door de trein uit Leuven.

De dode slachtoffers worden naar een mortuarium in Neder-Over-Heembeek overgebracht. Daar is psychologische en sociale assistentie voorzien om de families op te vangen. Hij vermoed wel dat het "nog wel even kan duren" voor alle slachtoffers geïdentificeerd zijn.

De gewonden, waaronder een Fransman, zijn afgevoerd naar veertien ziekenhuizen, waar de identiteiten verder worden achterhaald. Die worden dan aan de dienst sociale interventie van het Rode Kruis overgemaakt. "Dat is de standaardprocedure", aldus De Witte. Tegelijk beklemtoonde hij dat mogelijk niet alle slachtoffers langs de medische voorpost passeerden. Daardoor zou het aantal nog kunnen oplopen.

De overige honderd tot honderdvijftig passagiers hebben lichte of geen verwondingen opgelopen. Zij worden opgevangen in een opvangcentrum in Halle.

Internationaal treinverkeer
Het treinverkeer tussen Halle en Brussel is onderbroken. In Leuven en Halle zijn crisiscentra opgericht. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. De Thalystreinen en Eurostartreinen rijden niet meer.

Premier Leterme en de koning bezoeken de plaats van de ramp. Leterme is teruggekeerd van een diplomatieke Balkan-reis en koning Albert van zijn buitenverblijf in Zuid-Frankrijk.

Het Brusselse parket heeft een gerechtelijk onderzoek geopend naar de ramp. (DE MORGEN)

Foto AP Beeld
Foto AP
Koning Albert (l) en premier Yves Leterme bezoeken de rampplek. Foto AP Beeld
Koning Albert (l) en premier Yves Leterme bezoeken de rampplek. Foto AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden