Trein kan rood sein straks niet missen

Het wordt over enkele jaren vrijwel onmogelijk om met een trein door een rood sein te rijden. Alle seinen op plaatsen waarbij treinen door onoplettendheid van een machinist op elkaar kunnen botsen, zoals kruisingen met andere sporen, worden de komende jaren van een verbeterd veiligheidssysteem voorzien.

null Beeld anp
Beeld anp

Haar ministerie bevestigde berichtgeving daarover in Metro. Alleen de trajecten die op korte termijn het Europese beveiligingssysteem Ertms krijgen, worden nu niet aangepakt.

Op alle seinen in Nederland zit nu de standaard ATB-beveiliging die ingrijpt als een trein met een snelheid hoger dan 40 kilometer per uur door rood licht dreigt te rijden. De verbeterde versie van ATB zorgt ervoor dat ook treinen die met een lagere snelheid door een rood licht dreigen te rijden, automatisch worden stilgezet.

Mansveld vroeg spoorbeheerder ProRail dit voorjaar uit te zoeken welke seinen versneld moesten worden voorzien van ATB-vv. ProRail stelde daarop voor om naast de 2500 seinen die al ATB-vv hebben, ook de overige 2800 seinen vanaf 2015 te voorzien van het systeem. ProRail schat in dat dat ongeveer 112 miljoen euro kost.

Het aantal gemiste rode seinen is de afgelopen jaren fors gedaald (van 284 in 2004 naar 173 vorig jaar), maar Mansveld wil dat verder verlagen. Prorail wil het aantal binnen 4 jaar terugdringen naar maximaal tien.

Europees systeem
ATB-vv moet ongelukken als die april vorig jaar in Amsterdam voorkomen. Toen reed een trein door een rood sein. Bij de botsing die daarop volgde, viel een dode. Het systeem zal de komende jaren echter langzaam maar zeker worden vervangen door het Europese Ertms.

Met dat systeem kunnen treinen 200 kilometer per uur rijden, als de treinstellen daarvoor tenminste geschikt zijn. Het zorgt er ook voor dat treinen dichter achter elkaar kunnen rijden. Dat biedt in de toekomst mogelijkheden om meer treinen te laten rijden of nieuwe trajecten te kunnen berijden.

Het kabinet heeft 2 miljard euro gereserveerd voor de invoering van Ertms. Op sommige delen van het Nederlandse spoor, zoals op de nieuwe Hanzelijn, werkt Ertms al.

De treinbotsing in Amsterdam in april 2012. Beeld anp
De treinbotsing in Amsterdam in april 2012.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden