Travelbird raakt topman kwijt

Oprichter Symen Jansma stapt op als topman van de Amsterdamse reisgigant Travelbird. Jansma, die de online touroperator zeven jaar geleden oprichtte met Dennis Klompalberts vindt zichzelf niet geschikt genoeg om het bedrijf verder te bouwen.

Symen Jansma vertrekt bij de reisgigant.Beeld Mats van Soolingen

'Het bedrijf heeft zich nu zo ontwikkeld dat er organisatorische zaken aan me worden gevraagd waar ik niet zo goed in ben," zegt Jansma in het nieuwe Travelbirdkantoor aan de Keizersgracht. "Ik zag mijn opvolger Steven Klooster dingen doen op een manier die ik niet kan. Maar het is niet zo dat ik op een ochtend wakker werd en dit bedacht. Dat besef groeit."

Lastige periode
De stap komt na een lastige periode voor Travelbird, waarbij het bedrijf kromp van ruim 700 medewerkers in 2015 naar 450 nu en de activiteiten in een aantal landen werden gestaakt. Ook moest er extern geld worden geleend. "We hebben er vervolgens hard aan gewerkt om weer los te komen van externe financiering. We hebben onze problemen opgelost en zijn nu niet meer van andere organisaties afhankelijk."

"Dat maakt mijn vertrek op dit moment ook voor de hand liggend," zegt Jansma, die zijn belang van ruim 36 procent in een bedrijf dat sinds de laatste financieringsronde op papier 156 miljoen waard is aanhoudt. "Ik ben daar ook helemaal niet uniek in. Voldoende oprichters die hun bedrijf verlaten als ze uit de opstartfase zijn. Vaak verkopen ze dan ook hun aandelen, maar dat wil ik absoluut niet. Ik wil bij Travelbird betrokken zijn. We moeten nog uitvogelen hoe precies, ik zit hier nu zonder vastomlijnd plan. Ik ga in ieder geval op zoek naar potentiële overnames om de activiteiten te versterken."

Opvolger
Daarnaast adviseert Jansma nu een vijftal startups. "Die bedrijven zitten nu in een situatie die wij ook hebben meegemaakt. Maar ik doe het niet in een officiële, betaalde vorm. En ik hou me niet bezig met financiering. Ik zou een waardeloze investeerder zijn."

Klooster, nu verantwoordelijk voor de financien bij Travelbird, was de logische opvolger, met de operationele ervaring die hij opdeed bij de Britse modewebwinkel Lyst en zijn kennis van de investeringsmarkt bij financier Warburg Pincus.

Nieuwe fase
Travelbird, verwacht hij, zal niet erg veranderen. "Vooral de manier waarop we hier met elkaar omgaan, iets waar Symen en Dennis hard aan hebben gewerkt, moeten we nooit verliezen. Maar er is een nieuwe fase nodig, met wat meer structuur. Met een stip op de horizon waarbij we ook met medewerkers afspreken wat hen succesvol kan maken. Doelen stellen."

Travelbird wil nu in de elf landen waar het actief is uitbreiden, alhoewel Klooster nieuwe markten niet uitsluit. "Vergelijkbaar met de jaren dat we meer dan 100 procent groeiden zitten we nu zeker in een andere fase. Maar we maken in alle elf landen winst, onze omzet is boven de 200 miljoen en we groeien nog steeds jaar na jaar met dubbele cijfers."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden