Travelbird aan Keizersgracht is 140 miljoen euro waard

Het Amsterdamse reisbedrijf Travelbird maakt zich op voor een nieuwe investeringsronde, de derde in twee jaar. Het bedrijf heeft afgelopen jaar drie keer zoveel mensen op vakantie gestuurd als in 2013. 'We zien de groei in de eerste weken van januari doorzetten,' zegt Symen Jansma van Travelbird.

Herman Stil
Het kantoor van Travelbird begin vorig jaar. Beeld Rink Hof
Het kantoor van Travelbird begin vorig jaar.Beeld Rink Hof

Hij verwacht dat de groeispurt dit jaar nog wat sneller zal gaan.'De tweede helft van het jaar willen we nieuwe landen aan onze activiteiten toevoegen, waaronder voor het eerst landen buiten Europa, zoals Brazilië.' Travelbird is nu actief in zeventien landen, allemaal in Europa.

Explosieve groei
Ook het aantal medewerkers is explosief toegenomen. Werkten een jaar geleden nog honderd mensen voor het bedrijf, inmiddels zijn het er 520. Het bedrijf moest daardoor noodgedwongen van de bakermat aan het Singel verhuizen naar drie grachtenpanden aan de Keizersgracht. Daar zullen dit jaar nog twee panden aan worden toegevoegd. 'Met het toevoegen van nieuwe landen hebben we ook nieuwe medewerkers nodig. We hebben veel vacatures. We willen toch onze activiteiten zo veel mogelijk vanuit Amsterdam doen.'

Alhoewel het bedrijf in korte tijd twee financieringsrondes met succes heeft doorlopen, bereidt Jansma nu al een nieuwe ronde voor om de verdere groei te financieren. Vorig jaar nam een Duitse speler, onder andere bekend van Zalando en Rocket Internet, in twee rondes voor naar verluidt 23 miljoen euro een belang van 16 procent in Travelbird - waarmee het vier jaar oude bedrijf in totaal 140 miljoen waard is.

Nieuwe activiteiten
Tegelijkertijd gaat het management op de schop. 'Als je zo snel groeit, moet je ook naar de organisatie kijken.' Van Google Nederland komt Henri Gentis over. Mede-oprichter Dennis Klompalberts gaat zich bezighouden met nieuwe activiteiten, Jansma blijft ceo.

Het bedrijf stelt sinds een aantal maanden zelf pakketreizen samen, terwijl voorheen vooral hotels of stedentochten werden verkocht. 'Die pakketreizen lopen erg goed, zeker nu bij de start van het zomerseizoen. We proberen wel af te wijken van het normale aanbod. We hebben veel succes gehad met een reis met verblijf op IJsland, maar ook een rondreis in China scoorde goed.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden