'Trauma-apparaat' moet Hoogerland in koers houden

Een koudecompressiesysteem moet Johnny Hoogerland de komende dagen in de Tour houden. De renner van Vacansoleil-DCM liep gisteren in de negende etappe zware verwondingen op nadat hij door een aanrijding op 35 kilometer van de streep in het prikkeldraad belandde.

Een koudecompressiesysteem moet Johnny Hoogerland de komende dagen in de Tour houden. Beeld anp
Een koudecompressiesysteem moet Johnny Hoogerland de komende dagen in de Tour houden.Beeld anp

Hoogerland moest met 33 hechtingen worden opgelapt. Binnen de ploeg wordt er met innovatieve middelen geprobeerd het herstel van de drager van de bolletjestrui te bespoedigen en hem in de koers te houden.

Vacansoleil-DCM en othopedisch manueel therapeute Eva Koedoot maken binnen de ploeg gebruik van de Game Ready, een koudecompressiesysteem dat zwellingen onderdrukt, de pijn tegengaat en mogelijke compensatieklachten vermindert. Daarbij kunnen de druk en de temperatuur van het druksysteem variabel worden ingesteld. Hoogerland onderging de eerste behandelingen van het bij het Amerikaanse ruimte-instituut NASA ontwikkelde apparaat zondagavond al na terugkeer van het ziekenhuis.

Ook maandag lag de Zeeuw, die nog 40 minuten met zijn vader fietste rond Aurillac, diverse malen aan het apparaat. 'We gebruiken het na een trauma, maar ook na de koers. In de bus op weg naar het hotel kunnen we drie renners tegelijk aan het apparaat leggen. Alles is erop gericht het herstel zo snel mogelijk te laten plaatsvinden. Als we de zwellingen kunnen tegengaan, heeft hij veel minder pijn en functioneert hij beter', zegt Koedoot, die in Rucphen praktijk houdt. 'Het zal zeker een positief effect hebben op zijn herstel.'

'Het voordeel van de Game Ready is dat het overal direct gebruikt kan worden. De tijd van de finish naar een hotel kan op deze manier effectief worden besteed. De renners kunnen tijdens de busrit eten, drinken, rusten en tegelijkertijd aan hun herstel werken. Johnny kunnen we dinsdag in het hotel en zelfs vlak voor de start van de etappe nog een keer behandelen. Op die manier hopen we de pijn en de zwellingen te verminderen, zodat hij ondanks alle verwondingen toch enigszins kan fietsen', houdt Koedoot hoop op een gunstige afloop van de eerste test voor Hoogerland.

Algemeen directeur Daan Luijkx van Vacansoleil-DCM laat geen mogelijkheid ongebruikt om innovaties toe te passen. 'We willen gebruikmaken van de modernste technieken die voorhanden zijn. Dit is een voorbeeld daarvan.'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden