Trappen bij gracht om verdrinkingen te voorkomen
Amsterdam neemt maatregelen om het aantal verdrinkingsdoden in de stad terug te dringen. Op hotspots in de binnenstad komen reddingstrappen zodat mensen die te water raken zelfstandig op de wal kunnen komen.
Ook blijven de oude plaskrullen in de binnenstad zo veel mogelijk staan, ondanks de komst van de moderne uriliften. Op basis van onderzoek wordt vermoed dat een deel van de verdrinkingsdoden te water is geraakt tijdens het plassen in de gracht.
In totaal raken jaarlijks meer dan honderd mensen te water in Amsterdam, zo blijkt uit cijfers van de brandweer. Dat gebeurt in de helft van de gevallen in de binnenstad en ook in de helft van de gevallen op zaterdag- en zondagnacht.
Gemiddeld verdrinken achttien mensen per jaar. Van de meeste gevallen is onduidelijk hoe de mensen te water zijn geraakt. Uit onderzoek van de GGD blijkt dat het in ruim twintig procent van de verdrinkingsgevallen handelt om zelfdoding.
Vooral mannen
In ruim tachtig procent van de gevallen is het slachtoffer een man, meestal afkomstig uit Nederland. Een derde van de slachtoffers is buitenlander. In de binnenstad verdronken in de afgelopen vijf jaar vier Polen, twee Hongaren, twee Britten, twee Amerikanen en twee Noren.
De GGD stelt verder vast dat in ruim twintig procent van de gevallen om kwetsbare personen gaat met een aanwijzing van verslaving, dakloosheid of verwardheid. Bij veertig procent van de verdrinkingen was sprake van alcohol- en drugsgebruik.
De gemeente plaatst voorlopig tijdelijke trappen. Zodra de kades onder handen worden genomen voor groot onderhoud worden de tijdelijke trappen vervangen door vaste trappen.
Lees ook: Waarom waarschuwt niemand voor de gracht als sluipmoordenaar?