Trappen bij gracht om verdrinkingen te voorkomen

Amsterdam neemt maatregelen om het aantal verdrinkingsdoden in de stad terug te dringen. Op hotspots in de binnenstad komen reddingstrappen zodat mensen die te water raken zelfstandig op de wal kunnen komen.

Door Patrick Meershoek
Vermoed wordt dat een groot deel van de verdronkenen te water raakt bij het nachtelijk plassen in de gracht. Beeld Rink Hof
Vermoed wordt dat een groot deel van de verdronkenen te water raakt bij het nachtelijk plassen in de gracht.Beeld Rink Hof

Ook blijven de oude plaskrullen in de binnenstad zo veel mogelijk staan, ondanks de komst van de moderne uriliften. Op basis van onderzoek wordt vermoed dat een deel van de verdrinkingsdoden te water is geraakt tijdens het plassen in de gracht.

In totaal raken jaarlijks meer dan honderd mensen te water in Amsterdam, zo blijkt uit cijfers van de brandweer. Dat gebeurt in de helft van de gevallen in de binnenstad en ook in de helft van de gevallen op zaterdag- en zondagnacht.

Gemiddeld verdrinken achttien mensen per jaar. Van de meeste gevallen is onduidelijk hoe de mensen te water zijn geraakt. Uit onderzoek van de GGD blijkt dat het in ruim twintig procent van de verdrinkingsgevallen handelt om zelfdoding.

Vooral mannen
In ruim tachtig procent van de gevallen is het slachtoffer een man, meestal afkomstig uit Nederland. Een derde van de slachtoffers is buitenlander. In de binnenstad verdronken in de afgelopen vijf jaar vier Polen, twee Hongaren, twee Britten, twee Amerikanen en twee Noren.

De GGD stelt verder vast dat in ruim twintig procent van de gevallen om kwetsbare personen gaat met een aanwijzing van verslaving, dakloosheid of verwardheid. Bij veertig procent van de verdrinkingen was sprake van alcohol- en drugsgebruik.

De gemeente plaatst voorlopig tijdelijke trappen. Zodra de kades onder handen worden genomen voor groot onderhoud worden de tijdelijke trappen vervangen door vaste trappen.

Lees ook: Waarom waarschuwt niemand voor de gracht als sluipmoordenaar?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden