Transgenders blij met initiatiefwetsvoorstel tegen discriminatie

Transgender Netwerk Nederland (TNN) is blij met een initiatiefwetsvoorstel van PvdA, D66 en GroenLinks, om transgenders beter te beschermen tegen discriminatie. Het gaat om een aanpassing van de Algemene wet gelijke behandeling.

Een volgende stap moet volgens TNN zijn dat het wetboek van strafrecht wordt aangepast. Beeld anp
Een volgende stap moet volgens TNN zijn dat het wetboek van strafrecht wordt aangepast.Beeld anp

Transgender zijn kan nu nog niet worden aangevoerd als grond waarop iemand wordt gediscrimineerd. De drie partijen willen dat veranderen. En dat zal "de bestrijding van discriminatie van transgenderpersonen enorm vooruit helpen," zegt TNN-voorzitter Corrie van Dun zaterdag.

Een volgende stap moet volgens TNN zijn dat het wetboek van strafrecht wordt aangepast, zodat transgenders die slachtoffer worden van geweld, bij hun aangifte voortaan een beroep kunnen doen op discriminatie als motief.

Ook het COC is blij met het wetsvoorstel, onder meer doordat de term 'hetero- of homoseksuele gerichtheid' in de wet wordt vervangen door 'seksuele gerichtheid'. Zo wordt duidelijk dat ook lesbische vrouwen, biseksuelen en aseksuele mensen worden beschermd.

Beter beschermd
Seksuele minderheden zoals transgenders moeten beter worden beschermd, vinden D66, PvdA en GroenLinks. Zij presenteerden zaterdag een voorstel om de wetgeving aan te passen. Er is meer dan vrouw en man. Personen die niet in het 'standaardplaatje' passen hebben het nog altijd moeilijk, benadrukken de drie partijen.

Zij wijzen op de ongeveer 85.000 mensen in Nederland met een zogenoemde intersekse conditie. Dat is bijvoorbeeld een meisje zonder baarmoeder of een jongen die in de puberteit borstgroei krijgt. Daarnaast zijn er 50.000 transgenders. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om iemand die biologisch gezien een vrouw is, maar zich man voelt.

D66, PvdA en GroenLinks willen een expliciet verbod op discriminatie van deze 'tussenvormen'. Volgens de Kamerleden Vera Bergkamp (D66), Keklik Yücel (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (GL) moet iedereen "zichtbaar" zichzelf kunnen zijn, met wettelijke bescherming.

Barrières
In onder meer België, Noorwegen, Zweden, Finland en Malta worden bijvoorbeeld transgenders al in wetten genoemd, wat hun maatschappelijke positie versterkt. "Natuurlijk is het eenvoudiger om in termen van Adam of Eva, man of vrouw, homo of hetero te denken, maar de realiteit is complexer. Mensen ervaren onnodige spanningen, uitsluiting en barrières door het gevoel te hebben te moeten voldoen aan de strikte norm van man of vrouw," aldus de initiatiefnemers.

PvdA, D66 en GroenLinks willen ook een verbod op discriminatie van mensen met een intersekseconditie in de wet opnemen. Dat zijn mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de gangbare definitie van man of vrouw.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) maakte op 24 juni bekend dat er een wettelijk verbod op transgenderdiscriminatie komt, maar diende daarvoor nog geen wetsvoorstel in. Dat de Kamerleden Keklik Yücel (PvdA), Vera Bergkamp (D66) en Liesbeth van Tongeren (GL) de handschoen oppakken en nu een wetsvoorstel schrijven, is te prijzen, aldus het COC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden