Transformatie van plant naar plastic te zien in Micropia

In Artis Micropia werd dinsdag een nieuwe opstelling geopend over plastic dat niet blijft rondzwerven op aarde en in onze oceanen. En dat zonder aardolie geproduceerd wordt.

Julia Cornelissen
De nieuwe aanwinst toont in een animatiefilm de transformatie van plant naar plastic Beeld anp
De nieuwe aanwinst toont in een animatiefilm de transformatie van plant naar plasticBeeld anp

Onder luid applaus openden ­Artisdirecteur Haig Balian en chief technology officer ­Marcel Wubbolts van Corbion, het bedrijf dat het ­bioplastic maakt met ­behulp van melkzuurbacteriën, dinsdag de nieuwe opstelling.

Van bioplastic kan alles worden gemaakt. Bovendien wordt het schoner en zonder olie geproduceerd en eenvoudig gerecycled of ­industrieel gecomposteerd. Dus geen plastic meer op de stortplaats en in de magen van dieren.

Transformatie
De opstelling staat beneden in Micropia, naast een vitrine met van schimmels gemaakte meubels. De nieuwe aanwinst toont in een animatiefilm de transformatie van plant, bijvoorbeeld een maisblad, naar plastic.

Ook zijn de toepassingen te zien, zoals koffie­bekers, koffiecupjes en een computermuis van bioplastic. "Een omschakeling van al ons plastic naar plantaardig plastic is vandaag al mogelijk," zegt Wubbolts. "Het kost alleen een beetje meer."

Daar komt volgens Wubbolts en Balian de rol van de overheid kijken. "Vervuilend materiaal moet duurder zijn. Dan zal de consument de juiste keuze maken."

Argusogen
De twee volgen de formatie met ­argusogen. "Het milieu leeft in de politiek nog veel te weinig. Mensen op straat en in het bedrijfsleven zijn hier meer mee ­bezig dan de twee grootste partijen op dit moment," zegt Wubbolts. Balian vult aan: "We zijn wat dat betreft een krenterig land zonder visie."

Volgens Balian leven we in het antropoceen, waarin de mens alles op aarde bepaalt.

"Waarom zijn we dan zo bang om onze handelingen aan te passen?"

Bij Corbion zijn ze in elk geval al druk aan het aanpassen. "We maken producten zoals de natuur ze ook maakt: circulair. Wanneer plantaardig plastic kan concurreren met het goedje uit aardolie, zijn de mogelijkheden eindeloos. Kleding, auto-onderdelen, speelgoed: het kan allemaal worden gemaakt van planten."

Vanaf 27 juni vertelt de laborant van Micropia dagelijks om 13.00 en 16.00 uur over de rol van bacteriën in de ­productie en afbraak van plantaardig plastic.

Plantage Kerklaan 38-40.

Lees ook: Artis wil laten zien dat het meer is dan alleen een dierentuin

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden