Transformatie kantoren tot recordhoogte gestegen in Amsterdam

Het aantal kantoren in Amsterdam dat is omgebouwd tot hotel, woning of winkel is tot recordhoogte gestegen. In 2015 is 245.000 vierkante meter kantoor getransformeerd. Een jaar eerder was dit 117.000 vierkanter meter.

Steeds meer kantoren worden omgebouwd tot hotel, woning of winkel. Beeld Roy Del Vecchio
Steeds meer kantoren worden omgebouwd tot hotel, woning of winkel.Beeld Roy Del Vecchio

Nooit eerder heeft zoveel kantoorruimte een tweede leven gekregen, blijkt uit onderzoek van vastgoedaviseur JLL.

De transformatie van kantoorgebouwen is nu bijna net zo groot als de verhuur.

In totaal is in 2015 566.000 vierkante meter kantoorvloer opnieuw in gebruik genomen, de helft via verhuur en de andere helft door transformatie of sloop.

De prikkel om kantoren om te bouwen is de afgelopen jaren toegenomen, zegt Sven Bertens, hoofd onderzoek bij JLL. In 2012 sloot de gemeente Amsterdam een convenant met marktpartijen die de wildgroei aan nieuwe kantoren het hoofd moest bieden. Voordien konden bedrijven een nieuw hoofdkantoor laten bouwen en het voormalig gebouw leeg achter laten. Inmiddels moet zo'n onderneming aantonen dat nieuwbouw nodig is.

Ook mogen vastgoedpartijen pas een nieuw kantoor bouwen als ze huurders hebben. Bouwen voor leegstand is hiermee voorbij. In Amsterdam nam de leegstand aan kantoren de afgelopen jaren toe en was aan de andere kant meer behoefte aan woningen en hotels. In 2015 is de helft van de omgebouwde kantoren getransformeerd tot woning, eenderde werd hotel.

Volgens Bertens neemt de nieuwbouw van kantoren af in Amsterdam. Het nieuwe kantoor van de advocaten van Stibbe is nog in aanbouw, net als Piet Hein Buildings aan de IJoever, veel meer nieuwe kantoorcomplexen zijn er volgens hem niet.

De leegstand van kantoren daalt desondanks licht en bedraagt zo'n 15 procent, een fractie minder dan een jaar eerder. Volgens Bertens is de daling gering doordat kantoren minder vierkante meters nodig hebben. Door flexwerken is de gemiddelde werkplek kleiner geworden, van 18 tot 14 vierkante meter. Bedrijven die verhuizen, nemen minder vierkante meters in gebruik dan ze achterlaten, waardoor de leegstand groot blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden