Transformatie Damrak: blootcafé maakt plaats voor winkelgalerij

Blootcafé' Teasers maakt plaats voor een winkelgalerij die doorloopt naar de Nieuwendijk. Foto Dingena Mol Beeld
Blootcafé' Teasers maakt plaats voor een winkelgalerij die doorloopt naar de Nieuwendijk. Foto Dingena Mol

AMSTERDAM - De Bijenkorf gaat fors uitbreiden van 21.000 naar 30.000 vierkante meter winkelruimte. Het C&A-gebouw gaat, inclusief de bekende passage, helemaal op de schop; mogelijk verdwijnt C&A zelfs. 'Blootcafé' Teasers maakt plaats voor een winkelgalerij die doorloopt naar de Nieuwendijk. De coffeeshop in het gebouw De Cost gaet voor den baet uyt verdwijnt.

Het is een greep uit de vele veranderingen die het Damrak de komende jaren zal ondergaan. De gemeente wil van de sterk verloederde straat de rode loper van de stad maken.

Zo'n transformatie werd lange tijd geblokkeerd door de dominante positie die de Barazani-clan innam op het Damrak. Toen de NV Stadsgoed vorig jaar voor veertig miljoen euro tien Damrakpanden van Barazani opkocht, raakte de herontwikkeling van het Damrak in een stroomversnelling.

''Die verkoop was het signaal waar iedereen al die tijd op had zitten wachten,'' zegt Pierre van Rossum, directeur van het gemeentelijk Coalitieproject 1012.

De Bijenkorf kan niet in de hoogte uitbreiden en ook niet in de richting van Dam, Damrak en Beursplein. Het kan alleen richting Warmoesstraat, waar nu expeditie en magazijn van het warenhuis gevestigd zijn. Het plan is dat enorme pand bij de winkelruimte te trekken.

Een woordvoerder van de Bijenkorf bevestigt de voorgenomen uitbreiding. ''Het is nog niet definitief, maar wij hebben inderdaad de ambitie het pand in Amsterdam van buiten op te knappen en van binnen flink uit te breiden.'' Het gaat om 'een langetermijnproject'. ''We praten erover met de gemeente en met de eigenaar van het pand. (BART MIDDELBURG)

Vandaag in Het Parool een uitgebreid verslag van de plannen.

De Passage bij C&A. Foto Dingena Mol Beeld
De Passage bij C&A. Foto Dingena Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden