Transaviapiloten opnieuw gehoord in zaak-Poch

Twee Transaviapiloten en zes andere Nederlandse getuigen worden woensdag opnieuw gehoord over de vermeende betrokkenheid van piloot Julio Poch bij de dodenvluchten in Argentinië.

Oud-Transaviapiloot Julio Poch in de rechtbank van Buenos Aires in 2012. Beeld ANP

De getuigenverhoren worden gehouden onder toezicht van een Nederlandse rechter-commissaris via een videoverbinding met Buenos Aires. Volgens de Nederlandse raadsman van Poch (62), Geert-Jan Knoops, is de rechtbank in Den Haag de locatie van de getuigenverhoren. Die rechtbank kon dat vanmiddag nog niet bevestigen.

De getuigen werden in 2011 al eerder ondervraagd. De twee Transaviapiloten waren destijds op Bali aanwezig toen hun collega Poch details over zijn betrokkenheid bij de dodenvluchten zou hebben verteld.

De vliegeniers Edwin Reijnoudt Brouwer en Tim Eisso Weert zullen vragen beantwoorden van de Argentijnse aanklagers, rechters en van Poch, die in het tribunaal in Buenos Aires zitten. Volgens Pochs raadsman Knoops hebben in het Argentijns recht aanklagers in tweede instantie de mogelijkheid getuigen nogmaals aan de tand te voelen. Van die mogelijkheid wordt nu gebruiktgemaakt.

Knoops: 'Op zichzelf hebben de verhoren in 2011 een voldoende duidelijk beeld geschapen. De beweegredenen voor dit nieuwe getuigenverhoor zijn mij niet helemaal duidelijk.'

Doodsvluchten
In 2009 werd Poch in Spanje opgepakt. De uitlevering aan Argentinië volgde in 2010. Het Zuid-Amerikaanse land verdenkt Poch ervan dat hij ten tijde van de militaire dictatuur betrokken was bij de beruchte vluchten des doods. Tegenstanders van de Argentijnse dictatuur werden daarbij levend uit vliegtuigen in zee gegooid. Poch heeft zijn betrokkenheid altijd ontkent.

In eerste instantie verwierp de Argentijnse rechter alle aanklachten tegen Poch wegens gebrek aan bewijs en gelastte zijn vrijlating in afwachting van verder onderzoek. Een jaar later werd hij alsnog door de onderzoeksrechter aangeklaagd voor zijn rol in de verdwijning van 41 mensen. Momenteel zit hij zonder borg vast in Argentinië.

Julio Poch in 2012 in de rechtbank in Buenos Aires. Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden