Transaviapiloten leggen maandag werk neer

Transaviapiloten gaan maandagochtend staken omdat ze ontevreden zijn over hun werkomstandigheden.

Beeld anp

Het gaat op Schiphol om 18 vluchten die tussen zes uur 's ochtends en
twaalf uur 's middags door Transavia worden uitgevoerd. Op Eindhoven en
Rotterdam worden elk zes vluchten getroffen.

Vluchten die de maatschappij samen met KLM en Delta Air Lines uitvoert
worden niet getroffen, evenals vluchten van Transavia France en vluchten
die vanuit buitenlandse bestemmingen vertrekken.

Passagiers die door acties worden getroffen kunnen hier terecht voor updates van de vliegmaatschappij.

Ultimatum verlopen
Transavia stelde mediation voor nadat vrijdag onderhandelingen vastliepen. De bond heeft tot maandagochtend 12 uur gekregen om te reageren, maar die heeft daar niet op gewacht. Transavia liet zaterdag een ultimatum van VNV verlopen.

De maatschappij wil met mediation uit het conflict komen en tegelijkertijd acties voorkomen. De bemiddelaar moet een bindende uitspraak doen over de grootste conflictpunten. Zo wil VNV een veel hogere loonstijging dan de 4 procent die Transavia tot eind 2019 voorstelt. Ook moet er een oplossing gevonden worden over een conflict over werkroosters en indelingen en over een verzekering tegen beroepsongeschiktheid.

Niet akkoord
Zaterdagochtend deed Transavia de VNV nog een handreiking met een aangepast cao-voorstel waarbij de luchtvaartmaatschappij naar eigen zeggen aan de wensen van de vliegers tegemoet kwam. Het bestuur van de vliegers vakbond heeft dit voorstel naast zich neergelegd.

Transavia bereidt zich verder voor om eventuele overlast voor passagiers, partners en medewerkers in geval van een staking zoveel mogelijk te beperken. Zolang er bij de luchtvaartmaatschappij geen acties bekend zijn, worden de vluchten volgens planning uitgevoerd.

VNV moet acties tenminste 12 uur van te voren aankondigen. Die kunnen zowel op Schiphol, als op de regionale vliegvelden plaats vinden.

'Acties zijn onvermijdelijk
"We zijn niet ingegaan op bemiddeling, omdat dat voorstel duidelijk was bedoeld om de acties te voorkomen," zegt Joost van Doesburg van VNV. "Wij hebben Transavia zaterdag de mogelijkheid gegeven op onze voorstellen in te gaan, dat hebben ze niet gedaan. Daarom zijn acties
onvermijdelijk."

Vooral de onenigheid over de werkroosters bleek een breekpunt. "Transavia zei eigenlijk tegen ons: we kunnen daar niets aan doen. Maar daar moet iets aan gebeuren. Dat de maatschappij de problemen pas in 2020 wil oplossen laat duidelijk zien dat Transavia kiest voor winst, niet voor de gezondheid van zijn medewerkers. Het ziekteverzuim bij de vlieger is 10 procent."

De tegenstellingen over het salaris zijn volgens hem een sluitpost. "Het gaat ons vooral om de arbeidsomstandigheden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden