Trams staan minuut stil om Februaristaking te herdenken

Trambestuurders zullen op donderdag 25 februari om elf uur één minuut stilstaan om te herdenken dat hun oud-collega's 75 jaar geleden staakten tegen de Jodenvervolging. Alleen tram 26 zal niet meedoen omdat dit te gevaarlijk is vanwege de tunnels op dit traject.

De Februaristaking wordt elk jaar bij het monument van De Dokwerker herdacht.Beeld anp

De Februaristaking wordt over twee maanden uitgebreid herdacht met een lustrumprogramma. Op 25 februari 1941 legden trambestuurders massaal het openbaar vervoer plat na een razzia op 427 Joodse mannen. Andere gemeenteafdelingen en fabrieken volgden. Het was het enige massale, openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa.

Die ochtend werden pamfletten verspreid met de tekst: 'Staakt! Staakt! Staakt! Legt het gehele Amsterdamse bedrijfsleven één dag plat, de werven, de fabrieken, de ateliers, de kantoren en banken, gemeentebedrijven en werkverschaffingen!!'

Verzet
Arbeiders in de scheepsbouw en metaalbedrijven in Noord, werknemers van textielfabriek Hollandia-Kattenburg en grootwinkelbedrijven als De Bijenkorf deden mee. Winkels en kantoren in de hele stad sloten en vele scholieren staakten mee. Duizenden mensen trokken de stad in.

Het protest kwam op gang nadat de Duitsers in het weekend van 22 en 23 februari in de Jodenbuurt jonge Joodse mannen naar het Jonas Daniël Meijerplein brachten en afranselden. 427 van hen in de leeftijd van 18 tot 35 jaar werden naar Buchenwald en Mauthausen gedeporteerd.

Bij de fabriekspoorten werd op 25 februari het manifest uitgedeeld. De gemeentetram reed die ochtend niet uit en al snel werd voor vele Amsterdammers duidelijk dat er gestaakt werd. De staking breidde zich als een olievlek uit naar de Zaanstreek, Kennemerland, Hilversum, Weesp en Utrecht. De Februaristaking is de geschiedenis ingegaan als een van de grootste verzetsdaden in de strijd tegen Hitlers fascisme.

De Dokwerker
De Februaristaking wordt elk jaar bij het monument van De Dokwerker herdacht. De NOS zal deze keer live verslag doen van de herdenking.
In de stad wordt uitgebreid stilgestaan bij de herdenking. Er komt een fototentoonstelling met billboards met twaalf foto's van de razzia.

In het Stadsarchief wordt een gesprek gehouden over Joop IJisberg, een van de Februaristakers. Verder is er een theatervoorstelling, getiteld Staakt, in verschillende theaters en musea. Alle namen van de Joodse mannen die tijdens de razzia zijn weggevoerd, komen op borden te staan bij het Joods Historisch Museum.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden