Trajectcontrole niet onfeilbaar

Trajectcontrole op de A10-west. Foto ANP/Rick Nederstigt

AMSTERDAM - Een man uit Franeker hoeft zijn verkeersboete niet te betalen omdat volgens de kantonrechter niet overtuigend was aangetoond dat de trajectcontrole onfeilbaar was. De Friese automobilist zou op de A10 te hard hebben gereden. De man had in zijn auto een 'eigen voertuig volgsysteem', dat op basis van gps-gegevens de gemiddelde snelheid van de auto bijhoudt. Het verschil tussen de meting van de auto zelf en die van justitie was negen kilometer per uur, een boete van twintig euro.

De kantonrechter oordeelde dat hij de betrokkene het 'voordeel van de twijfel' gunde. ''De officier van justitie heeft niet overtuigend kunnen aantonen dat de trajectcontroles onfeilbaar zijn,'' aldus advocaat Tjalling van der Goot, gespecialiseerd in het aanvechten van verkeersboetes. ''Dus er is sprake van 'een begin van twijfel'. Concreet betekent dat: als morgen een soortgelijke bestuurder met een soortgelijk probleem bij de rechter aanklopt en er is sprake van twijfel, hij met deze uitspraak in het gelijk moet worden gesteld.''
''Omdat het in principe een kleine zaak was, heeft men besloten geen nader onderzoek te doen. Maar je kunt je afvragen of niet juist meer onderzoek nodig is. Anders komt straks de geloofwaardigheid van de boetes in gedrang.''
Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie zei eerder nog steeds vertrouwen te hebben in de trajectcontroles.

Van der Goot: ''Het is niet zomaar Jan met de pet die deze mening is toegedaan; een rechter is na gefundeerd onderzoek met deze uitspraak gekomen. Hoewel het geen uitspraak van de Hoge Raad is, getuigt het toch van enige arrogantie om te zeggen dat er niets aan de hand is, zelfs als een rechter met deze uitspraak komt.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden