Review

Traitor **

null Beeld

Regie: Jeffrey Nachmanoff
Met: Don Cheadle, Guy Pearce, Saïd Taghmaoui, Jeff Daniels

Vier jaar geleden stortte Hollywood zich met de spektakelfilm Kingdom of heaven op de middeleeuwse kruistochten, waarbij christelijke kruisvaarders zich in het Jeruzalem anno 1184 tegen islamitische troepen moesten verweren.

De angst met een film over dit onderwerp iemand voor het hoofd te stoten, leidde tot een funest brave film. Wie de boel wereldwijd bij elkaar wil houden, kan tegen de achtergrond van hoogoplopende religieuze kwesties geen spannende film over goed en kwaad maken. Dat wordt opnieuw bevestigd met Traitor, dat de hedendaagse strijd tegen moslimterrorisme als een spannende thriller wil presenteren, maar ook een genuanceerd beeld van de strijdende partijen wil schetsen.

De film is het regiedebuut van Jeffrey Nachmanoff, die eerder de blauwdruk voor Roland Emmerichs The day after tomorrow schreef en nu een oorspronkelijk idee van producent Steve Martin tot scenario bewerkte. Traitor komt dus voort uit de samenwerking tussen de schrijver van een idiote klimaatrampenfilm en de Amerikaanse komiek die in The pink panther de stuntelende inspecteur Clouseau vertolkt.

De centrale vraag in Traitor ligt in de titel besloten: verraadt de door Don Cheadle vertolkte Samir Horn zijn Amerikaanse vaderland, of keert hij zich heimelijk tegen zijn Arabische moslimbroeders? De FBI vermoedt het eerste, en lijkt gelijk te krijgen wanneer Horn een bomaanslag op een Amerikaans consulaat in Frankrijk uitvoert.

Een door Guy Pearce gespeelde FBI-agent twijfelt echter aan de motieven van de Amerikaanse explosievenexpert, terwijl diens strijdmakkers in de Jihad ook niet allemaal van Horns oprechte inborst overtuigd zijn.

Aanvankelijk werkt de opzet van Traitor intrigerend, met dank aan een sterke Cheadle, die er met genuanceerd spel enige tijd in slaagt het antwoord op de hamvraag te verbergen. Maar het blijft een Hollywoodfilm, die de clichés van een politiefilm over een infiltrant aan heikele geloofskwesties koppelt, en daarbij aanstuurt op Amerikaanse aanslagen die 9/11 in de schaduw moeten stellen. Dat de makers vervolgens in de fuik lopen die Kingdom of heaven de das omdeed verbaast niet, dat ze het geloof in God tot norm verheffen is ergerlijk.

Als het oppervlakkige Traitor al een boodschap uitdraagt, dan komt die er op neer dat religie het ultieme bindmiddel is: we geloven allemaal in God, of we die nu Allah noemen of niet, en zijn dus uit hetzelfde hout gesneden. Atheïsten, agnosten en andere heidenen hebben weer eens het nakijken, en zullen dit merkwaardige traktaat met groeiend ongeloof gadeslaan. (BART VAN DER PUT)

www.traitormovie.be

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden