Ingezonden brief

'Trainen van sportpaarden in de RAI is niet van deze tijd'

Jumping Amsterdam pakt komend weekend weer uit met, volgens het programma 'topsport, entertainment en Amsterdam!'. Een 'echt Amsterdams feestje' noemt de organisatie het. Integriteitsschending, schrijft Nicoline Raimond in een ingezonden brief in Het Parool.

Het laatste sportpaard dat wordt geveild, loopt de ring in de RAI binnen. Beeld Dingena Mol
Het laatste sportpaard dat wordt geveild, loopt de ring in de RAI binnen.Beeld Dingena Mol

Leuk voor de mensen dus. Maar hoe zit dat met de paarden?

Wedstrijdsport met paarden gaat vooral over (heel veel) geld en menselijke prestatiedrang. We krijgen een gelikt plaatje voorgeschoteld waar toppaarden en -ruiters in schitteren. De achterkant van dit plaatje blijft grotendeels verborgen. Op de vraag 'hoe is dat voor die dieren?' vind je daar beslist geen betrouwbaar antwoord.

Jumping Amsterdam brengt dit jaar in de hoofdpiste een speciale act van paardentrainer Gert van den Hof. Breng je onbeleerde paard mee, zegt de organisatie: Gert maakt je paard in vijftien minuten volkomen zadelmak.

Gert heeft veel lef en een extreem goede rijvaardigheid en timing. Ideale eigenschappen om op de traditionele manier paarden af te richten: het zogeheten horse-breaking. Snel resultaat, daar gaat het om. Zijn show oogst waardering en hij heeft de lachers op zijn hand. Gaaf toch?

Onethische methode
Nee dus. Als je goed kijkt, zie je iemand die een kind hardhandig leert met zijn tengels van de hete kachel af te blijven. Pak z'n hand en hou die kort tegen de hete kachel aan. Het kind weet heel snel en voor altijd dat hij dat nooit meer moet doen.

Gert van den Hof doet in zijn 'act' hetzelfde. Het jonge, onbeleerde paard wordt in een voor hem uiterst benarde situatie gebracht. De goed getimede boodschap is telkens onverbiddelijk: doe wat je gevraagd wordt en angst, pijn of ongemak gaat weg. Het overlevingsinstinct van het paard zegt hem zich aan te passen.

Kundig? Mmm. Ethisch verantwoord? Nou, nee. Het lijkt me zonder meer duidelijk dat in deze rodeoact de geestelijke en lichamelijke integriteit van het dier ernstig geschonden wordt.

Discussie
De trainingsmethoden binnen de paardensport staan de laatste jaren ter discussie. Na het zadelmak maken volgt voor veel paarden nog een leven met zware, dagelijkse trainingen. Tijdens die trainingen vinden stevige correcties plaats met sporen, bit en zweep. 'Doe wat je gevraagd wordt' is steeds het motto. De paarden die door de zware selectie komen, verworden tot geperfectioneerde sportrobots, waar het publiek zich aan mag vergapen. Laten we het over de paarden die afvallen maar niet hebben.

Verbazingwekkend dat we dit allemaal voor zoete koek slikken. Ons inleven in dieren die net als wij pijn kunnen ervaren en emoties hebben, is kennelijk nog niet zo makkelijk.

Wat mij betreft mag dit dierencircus wegblijven uit onze stad! En Rabobank, let op je tellen! Jullie gaan als financier van dit soort volksverlakkerij opnieuw vet de mist in.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden