Trafigura wil niet betalen

AMSTERDAM - Trafigura is niet van plan 340 miljoen euro te betalen aan Ivoorkust voor de lozingen van het gifschip Probo Koala. Dat blijkt uit een verklaring die het Amsterdamse bedrijf op zijn website heeft gepubliceerd.Ivoorkust maakte een week geleden bekend dat het een regeling wil treffen met Trafigura voor de schade die in augustus 2006 ontstond toen de Probo Koala tonnen giftig afval dumpte in de buurt van woonwijken van de miljoenenstad Abidjan. Schadelijke dampen zouden aan zeker tien mensen het leven hebben gekost.

Trafigura, dat onlangs van Amstelveen verhuisde naar de Amsterdamse Gustav Mahlerlaan, sloot in februari al een aparte overeenkomst met Ivoorkust over de schoonmaakkosten, waarmee 150 miljoen euro is gemoeid. Daarbovenop eist de Ivoriaanse regering nu dat Trafigura nog eens een bedrag van 340 miljoen euro ter compensatie voor de overige schade betaalt.

Trafigura voelt daar niets voor. Volgens het bedrijf is het bedrag uit de lucht gegrepen: ''Tot het onafhankelijk onderzoek naar de milieuschade is afgerond, moeten deze bedragen gezien worden als speculatief.''

Trafigura kwam deze week opnieuw in opspraak. In de Amsterdamse haven blijkt drie maanden geleden een tanker met een giftige lading te zijn onderschept die net als de Probo Koala was gecharterd door het bedrijf. De onder Deense vlag varende Thorm Thyra wilde het afval in Amsterdam lossen. Nadat het Amsterdams Havenbedrijf melding had gemaakt van stank, werden de werkzaamheden aan boord stilgelegd. Het afval werd daarna verwerkt in Moerdijk.

Tegen Trafigura loopt in Nederland verder al geruime tijd een onderzoek wegens mogelijke betrokkenheid bij het olie-voor-voedselschandaal in Irak. Van de zestig miljard dollar om voedsel en medicijnen te kopen voor de Iraakse bevolking, verdween minstens tien miljard in de zakken van schimmige zakenlieden. Volgens een rapport dat werd opgesteld in opdracht van de Verenigde Naties, zou Trafigura in 2001 illegaal honderdduizenden vaten ruwe olie op het Iraakse haveneiland Mina al-Bakr hebben laten bijpompen. Trafigura ontkent elke betrokkenheid bij de oliezwendel.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden