Traditionele drukte tussen kerst en oud en nieuw bereikt recordhoogte

Hotels zitten propvol, voor alle musea staan enorme rijen en op straat is er geen doorkomen aan. Het lijkt wel of het in Amsterdam deze week drukker is dan ooit tevoren.

Beeld Marc Driessen

Vanaf de Dam tot aan de Bijenkorfgarage in 43 minuten precies. Joanne Daams uit de omgeving van Apeldoorn had zich het dagje Amsterdam anders voorgesteld. Haar tienerdochters en hun twee vriendinnen zijn inmiddels lang en breed uitgestapt en schuimen als het goed is al over de Nieuwendijk. Joanne niet, die heeft nog maar één doel: de parkeergarage bereiken om van haar auto af te kunnen komen. Handgeklokt kostten de 156 meter vanaf de Dam haar bijna drie kwartier.

Het was bal gisteren in de stad. De traditionele drukte tussen kerst en oud en nieuw bereikte recordhoogtes. Het mooie weer zal hier mede debet aan zijn. Het CS braakte onvermoeibaar nieuwe bezoekers uit. Het Damrak, met bepaald niet de smalste stoep van Amsterdam, was niet breed genoeg voor de stromen dagjesmensen en toeristen. Druk in de overtreffende trap.

Het GVB waarschuwde voor vertragingen en gisteren stonden op cruciale punten verkeers­regelaars van het vervoerbedrijf oprecht hun best te doen. Tevergeefs: tegen zo veel drukte valt niet op te regelen.

Gekrioel
Een van de hesjes bij de Bijenkorfgarage stond op het punt het bijltje erbij neer te gooien. 'Alles staat vast, wat moet ik daaraan doen?' Zijn collega herinnert hem aan hun opdracht: zorgen dat gefrustreerde automobilisten niet de trambaan gebruiken om de drukte te ontvluchten.

Meer dan ooit lijkt het gekrioel alom. Natuurlijk, Amsterdam is zo langzamerhand wel gewend aan mensenmassa's. Het hele jaar al woedt er een debat over de groei van het toerisme, over de dagjesmensen en niet te vergeten de Amsterdammers zelf waarvan er elke maand weer duizend bijkomen. Maar de toeloop lijkt deze dagen ongekend.

Absolute gegevens ontbreken. De NS meldt dat op deze vakantiedag evenveel mensen naar CS reizen als op een normale werkdag. Alleen zijn daar normaal veel overstappers bij, nu kiest vrijwel iedereen ervoor het station te verlaten en gaan de mensen praktisch zonder uitzondering te voet richting Dam en Kalverstraat. Het valt op dat het grootste deel van de mensenmassa Nederlands is. Dagjesmensen van buiten de stad. Buitenlandse toeristen ontbreken niet, maar lijken een minderheid te zijn.

Ganzenpas
Afgelopen jaar trok de stad weer meer mensen dan het jaar ervoor, hoewel de sterke groei van 2014 (bijna negen procent) in het afgelopen jaar is afgevlakt tot bijna vier procent. Niettemin: hotels zitten propvol. Musea, en alles wat daar ook maar enigszins voor mag doorgaan: lange rijen wachtenden. Tussen binnenstad en Museumplein gaat het in ganzenpas achter elkaar aan.

Zelf hebben ze er nauwelijks last van, lijkt het. Freddy en Marianne De Smet zijn uit Antwerpen komen rijden. Gezellig druk hier, zeggen ze. 'Het is hier tenminste niet zo slaperig als overal in België.' Marlies van Dalen uit Tilburg wordt wel kriegel van die continue onrust. Nemo, daar begint ze niet eens aan. Ze vreest dat Amsterdam aan zijn succes ten onder zal gaan. 'Ik ben er nu wel achter dat overal waar het leuk is, het onmiddellijk té druk is.'

Frans van der Avert, directeur van Amsterdam Marketing, doet er luchtig over. Ja, het is druk. 'Maar na nieuwjaarsdag zal de rust weerkeren in de stad, dan is het grootste deel van de mensen gewoon weer thuis.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden