Traditionele dodenherdenking voor koningspaar

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte zijn vanavond aanwezig bij de Nationale Herdenking in Amsterdam. Na de plechtigheid 's avonds in De Nieuwe Kerk leggen de vorst en vorstin een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima op de Dam tijdens de nationale dodenherdenking 2013 Beeld ANP
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima op de Dam tijdens de nationale dodenherdenking 2013Beeld ANP

Prinses Margriet, haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven en hun zoon prins Pieter-Christiaan gaan 's avonds naar het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Daar wordt elk jaar een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor beroepsmilitairen en dienstplichtigen die sinds 1940 voor het koninkrijk zijn gevallen.

Op maandag staat Bevrijdingsdag op de agenda voor het koningspaar. De koning en koningin, prinses Beatrix en minister-president Rutte wonen 's avonds in Amsterdam de Afsluiting Nationale Viering van de Bevrijding bij, zo staat op de website van het Koninklijk Huis. Het concert vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré.

Dodenherdenking op de Dam. Beeld ANP
Dodenherdenking op de Dam.Beeld ANP

Rotterdam staat stil bij slachtoffers koopvaardij
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam stond eerder vandaag al stil bij de dood van 3300 opvarenden van de koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog. 'Mensen zijn niet geschapen voor oorlog. Mensen zijn geschapen voor vrede', zei hij bij het Koopvaardijmonument.

De herdenking bij het Nationaal Koopvaardijmonument De Boeg is elk jaar één van de eerste in een reeks van vele in Nederland. Aboutaleb wees op de tentoonstelling momenteel in de Kunsthal Rotterdam van honderd zeer bijzondere voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. 'Eén van de honderd voorwerpen is een gunners vest, een kogelvrij vest gedragen door Roeland Jan Kroesen', aldus Aboutaleb. Kroesen was een van de opvarenden van de koopvaardijvloot.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, moest hij, bij Koninklijk Besluit op 6 juni 1940, in dienst blijven, net als 12.000 anderen. 'Voor alle duidelijkheid: zij waren geen militairen, maar burgers. Ze voeren mee op koopvaardijschepen die werden ingezet voor het transport van troepen en materieel.'

Het personeel kreeg passende kledij uitgereikt, waaronder gunners vesten. 'Wie het gunners vest in de Kunsthal bekijkt, beseft hoe weinig veiligheid een kogelvrij vest kan bieden tegen de overmacht van onderzeeërs en jachtbommenwerpers. Er kan maar één conclusie zijn: mensen zijn niet geschapen voor oorlog. Want dat is de les die we kunnen trekken uit alle ellende en bruutheid van de Tweede Wereldoorlog.'

Vrijheidsvuur reist door Europa
Morgen viert Nederland de bevrijding. De bevrijding wordt onder meer herdacht met een eeuwigbrandend vuur dat door Europa reist. Veteranen uit Groot-Brittannië halen het vuur op 5 mei in Wageningen op om het op hun eigen Bevrijdingsdag op 8 mei in hun eigen land aan te steken. In Portsmouth ontstak generaal Bernard Montgomery in 1948 het eerste bevrijdingsvuur, dat vervolgens naar de kust van Normandië werd gebracht. In Normandië begon in 1944 de geallieerde opmars, die in 1945 tot de bevrijding van Europa leidde.

De Britse veteranen zijn volgens het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen (Wageningen45) van plan om volgend jaar het vuur in een Lancaster-vliegtuig naar Canada te brengen. Wageningen45 zelf wil het vuur naar Berlijn brengen. 'Bij de 70ste herdenking volgend jaar moeten we vrede en veiligheid over de grenzen heen kunnen vieren', zegt Ed Drumrese van Wageningen45.

Het Wageningse bevrijdingsvuur wordt jaarlijks ververst met een vlam die in september wordt opgehaald in het Normandische Bayeux. Dat was de eerste grote Europese stad die de geallieerden na D-Day in handen kregen. In de nacht van 4 op 5 mei om precies 00.00 uur staan 1400 estafettelopers in Wageningen klaar om het vuur over Nederland te verspreiden. Dit jaar sturen 65 gemeenten een afvaardiging naar Wageningen.

Assen is dit jaar de stad waar de nationale viering van Bevrijdingsdag plaatsheeft. De Drentse commissaris van de Koning Jacques Tichelaar krijgt van de Wageningse burgemeester Geert van Rumund om middernacht de allereerste fakkel. Minister-president Mark Rutte steekt op 5 mei het vuur aan. Die handeling is elk jaar de start van de nationale viering van 5 mei.

Premier Rutte steekt het bevrijdingsvuur aan bij het bevrijdingsfestival in Wageningen, 5 mei 2011. Beeld ANP
Premier Rutte steekt het bevrijdingsvuur aan bij het bevrijdingsfestival in Wageningen, 5 mei 2011.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden