Traangas ingezet tegen bezetters park Istanbul

De politie heeft donderdag in alle vroegte met traangas een einde gemaakt aan de bezetting van het Gezi Park, een klein park op het centrale Taksimplein in de Turkse stad Istanbul. De bezetters willen voorkomen dat daar een winkelcentrum komt.

Demonstranten in het Gezi Park in Istanbul in gevecht met de politie. Beeld afp
Demonstranten in het Gezi Park in Istanbul in gevecht met de politie.Beeld afp

De bezetting begon dinsdag, toen de kap van bomen in het park moest beginnen. Demonstranten wisten met hulp van een parlementariër van oppositiepartij BDP tot twee keer toe de kap te stoppen. Nadat de bezetters donderdagochtend waren verwijderd, begonnen de werkzaamheden, maar inmiddels hebben de demonstranten zich gehergroepeerd. De schermutselingen houden aan.

Politici van de grootste oppositiepartij CHP die op gemeentelijk niveau overigens instemde met het verdwijnen van het park, hebben zich bij de demonstranten aangesloten. Premier Recep Tayyip Erdogan is onverzettelijk: 'Wat jullie ook doen, er is een besluit genomen en dat gaan we uitvoeren.'

Bouwwoede
De omgeving van het veel door toeristen bezochte plein wordt ingrijpend verbouwd. Er komen tunnels om de verkeersproblemen op te lossen. Op de plek van het park worden vroegere militaire barakken tot winkels en 'sociale voorzieningen' verbouwd.

De bezetters gaat het om meer dan het park alleen. De bouwwoede roept bij steeds meer inwoners van Istanbul verzet op. Oude gebouwen, zoals een historische bioscoop, moeten wijken voor winkelcentra. Duizenden bomen verdwijnen door de bouw van een derde brug over de Bosporus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden