Review

Tower heist ***

null Beeld

Regie: Brett Ratner
Met: Ben Stiller, Eddie Murphy, Casey Affleck, Alan Alda, Tea Leoni

Sterk openingsbeeld: een close-up van een bankbiljet blijkt de bodem te zijn van een zwembad, waarin een man zijn baantjes trekt. Het zwembad blijkt bovenop een wolkenkrabber te liggen, middenin het nachtelijke Manhattan. Deze woontoren voor de superrijken heet The Tower en is Trump Tower Columbus Circle, gelegen aan Central Park.

De man die zijn baantjes trekt (Alan Alda) heeft zijn fortuin gemaakt met onder andere het beleggen van andermans geld, als een vriendendienst, voor al het personeel van The tower, aangevoerd door de manager van het gebouw (Ben Stiller).

Als de tycoon (prima rol van Alan Alda) op een dag wordt opgepakt door de FBI, begrijpt het personeel dat ze hun pensioen en spaargelden kwijt zijn. Het grootste deel van de film zit vervolgens in het plannen en uitvoeren van een totaal onwaarschijnlijke overval op het penthouse op de dag van de Thanksgiving Parade in New York. Daar zou de schurk nog een kluis met cash hebben verstopt.

Tower heist van Brett Ratner is een heist (roof)-film in klassieke zin (denk aan de Oceans-films en alle voorgangers), met een serieus vertrekpunt. Het zijn de kleine lieden die hun geld gaan terughalen bij de Bernie Madoffs van deze wereld. Maar deze serieuze kern verdwijnt vrij snel uit beeld, vooral omdat het scenario (waaraan verschillende handen hebben gezeten) zwabbert in een poging om de talloze leden van de bende een eigen gezicht en een eigen komische moment te geven.

Beste scènes zijn voor de opgewonden Eddie Murphy, ouderwets op dreef als een 'ervaren' inbreker, en Matthew Broderick, als failliete bankier die uit zijn huis is gezet.

Tower heist blijft tot het einde werken als een serie losse scènes, maar wat ontbreekt is een soort eenheid van stijl, komedie, missie, die de Ocean-films (althans het eerste en derde deel) wel kenmerkten. (Mark Moorman)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden