Review

Towelhead **

null Beeld

Regie: Alan Ball
Met: Summer Bishil, Aaron Eckhart, Peter Macdissi, Toni Collette

Alan Ball begeeft zich graag op het scherp van de snede. Hij was scenarist van American beauty en de televisieserie Six feet under, studies van disfunctionele families en van wat in sommige kringen 'on-Amerikaans' gedrag wordt genoemd.

Voor Towelhead schreef hij het scenario en voerde hij de regie. Het scenario is weliswaar gebaseerd op een roman van Alicia Erian, maar we zijn op vertrouwd terrein voor Ball: de morele modderpoel van de Amerikaanse buitenwijk.

Ball is als schrijver meer getalenteerd dan als regisseur. De film mist elke visuele allure, die in combinatie met de geweldige acteurs American beauty zo gedenkwaardig maakte. Ernstiger is dat Towelhead voelt als een catalogus vol taboes, waarbij je als toeschouwer vaak kromme tenen krijgt; niet vanwege de heikele kwesties, maar vanwege het gevoel dat Ball geen maat kan houden.

Centraal staat Jasira (Summer Bishil), een dertienjarig Libanees-Amerikaans meisje dat haar seksualiteit ontdekt en in een soort seksueel kat-en-muisspel met de buurman (Aaron Eckhart) terechtkomt. Haar Libanese vader is intussen in zijn eentje bezig haar op te voeden en zijn eigen strijd te voeren tegen allerlei vooroordelen. Hij wordt als Libanees voortdurend in het kamp van Saddam ingedeeld - terwijl hij de man hartgrondig haat - maar ventileert zelf ook continu racistische opvattingen over zijn medeburgers. De titel verwijst naar een scheldwoord ('handdoekhoofd') dat door kinderen gebruikt wordt voor mensen van Arabische afkomst.

Towelhead is geen Happiness, Lolita, Hard candy of American beauty, waar deze thema's allemaal veel scherper zijn aangesneden. De acteurs kan geen moed worden ontzegd, maar Ball weet niet wat hij ermee aanmoet. (MARK MOORMAN)

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden